Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18400669 www.bgdnes.bg

УЖАС! Заместничката на Десислава Иванчева с кости като на 80-годишна старица

  • Биляна Петрова с тежка остеопороза, дископатия и радикулит
  • Въпреки влошеното здраве и факта, че се е поправила, от прокуратурата се запъват за пускането й от затвора

Като на 80-годишна старица са костите на Биляна Петрова! Заместничката на Десислава Иванчева е с изключително занижени нива на костна плътност, като лекарите откриват тежка форма на остеопороза, научи "България Днес". Това става ясно покрай заседанието за предсрочното освобождаване на зам.-кметицата на столичния район "Младост" от Сливенския затвор, където попада с шефката си за корупция. Иванчева е осъдена на 6 г., а Петрова - на 5 г. затвор за поискан подкуп от строителен предприемач.

Реклама

Миналата седмица съдия Георги Йорданов изненадващо решава да пусне предсрочно Петрова от затвора. Влошеното здраве на пандизчийката е една от обсъжданите причини. В последните месеци се разбира, че докато е зад решетките, костите на таза и гръбначния стълб на Петрова са изпотрошени. Налага се да влезе в болницата към Софийския затвор, да се придвижва с бастун и да носи специален колан.

Специалисти обясняват, че липсата на пряка слънчева светлина е сред причините за изчезване на витамин Д и калция от костите. За мрака и задуха в килиите Иванчева и Петрова пускат жалби още докато са в ареста. Проверка на тогавашния омбудсман потвърди потресаващите условия в кауша. "Кой причини на Биляна счупванията в затвора, по чия некомпетентност и немарливост тя е изпаднала в това състояние?", чудят се близките й. Освен остеопорозата на Петрова откриват още дископатия и радикулит. След вкарването й в пандиза бившата зам.-кметица се стопява и отслабва драстично с близо 20-30 кг.

Петрова изкарва към 8 месеца в ареста, над 2 г. и половина под домашен арест и 1 г. и 7 месеца зад стените на женския затвор. От работа успява да съкрати към 3 месеца. Тежкото й здравословно положение не й позволява да се труди зад решетките. Остава й да излежи 1 година. Преди да се инвалидизира, Петрова работи в консервна фабрика, като й се налага да вдига тежки щайги.

Затворническата администрация отчита доброто й поведение, участието й в трудови, образователни и спортни дейности и други общественополезни прояви. Затова получава две награди. Инспекторите преценяват, че се е променила и пишат положителен доклад за освобождаването й.

Прокуратурата не е на това мнение. Според обвинението заместничката на Иванчева има още накъде да се поправя. Петрова осъзнала част от причините за деянието, но недостатъчно променени са мисловните й умения, сочат магистратите. Приближените на Петрова я описват като изключително ерудиран и интелигентен човек. За качествата й са входирани 12 положителни характеристики.

Съдът оценява подкрепата от близките и другите факти и постановява предсрочно освобождаване. Ден преди да изтече 7-дневният срок, Окръжната прокуратура в Сливен протестира решението, поради което Биляна Петрова все още не е на свобода.

Четете още

Дървеници гризат ВИП затворници, вижте имената им

Дървеници гризат ВИП затворници, вижте имената им

Иванчева с трогателна честитка за сина си

Иванчева с трогателна честитка за сина си

Десислава Иванчева за затвора: В строг режим съм, липсва лечение и непрекъснато ми режат храната

Десислава Иванчева за затвора: В строг режим съм, липсва лечение и непрекъснато ми режат храната

Филм за затворничката Десислава Иванчева отива в Кан

Филм за затворничката Десислава Иванчева отива в Кан

Реклама
Реклама
Реклама