Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18404642 www.bgdnes.bg

Стефка Костадинова: Не виждам усмихнати хора по улиците, българите не заслужаваме да сме винаги последни и бедни

Президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова обяви очакванията си две седмици преди началото на олимпиадата в Париж. Бившата вече рекордьорка в скока на височина е оптимистка за представянето на нашите спортисти.

"46 български спортисти се покрили олимпийски нормативи в 16 вида спорт. Това е повече от Токио, когато бяхме с 42 човека. Олимпиадата ще бъде единствена и страхотна, защото откриването няма да е на стадион, а ще го гледат наживо 600 хиляди човека. На река Сена ще има над сто лодки, които ще извозват всички олимпийски делегации. Ще се мине под десет моста. Оттам отиваме към Айфеловата кула и след това към площада, където ще бъде официалната церемония. Това е нещо невиждано", обясни Костадинова. Тя каза, че ще остане в Париж по време на цялото провеждане на игрите. Делегацията на нашите ще е около 115 човека, в която се включва и спортен психолог Татяна Янчева.

Реклама

"В Сеул 88-ма България беше 9-10 милиона, а сега сме 5-6 милиона. Времената са различни. Много ми се иска пак да чуя химна. Спортистът е най-добрият посланик на българщината по света. Затова и всички се обръщат към мен със Стефче, защото аз съм една от тях", коментира Костадинова. Тя изрази голямо съжаление за младата ни надежда в тройния скок Александра Начева, който си счупи глезена и пропуска олимпиадата.

"Това сме ние. Всичко каквото се случва по света - наляво война, надясно война. България гори. Всичко това се отразява на нас, спортистите, и го изживяваме. Ние не живеем в един спокоен свят със спокойни тренировки, да не мислиш за нищо, всичко да ти е наредено. Да виждаш по улиците усмихнати хора. Аз не виждам такива. Всички са угрижени, притесняват се. Ето сега се люшкаме насам-натам, пак отиваме на избори. Чудеш се какво става, то пак ще е същата конфигурацията. Няма как една партия да управлява. Много хора трябва да се оправят и не знам кога ще стане. Защото българите сме толкова кдърни, готини, трудолюбиви, истински, гостоприемни, обичливи. Не заслужваме да сме в тази позиция, винаги на последно място, винаги бедни", оплаква се Стефка Костадинова. Тя проговори и за счупения й 37-годишен рекорд от 209 см., след като украинката Ярослана Магучих скочи 210 см.

"Има знак от съдбата. И двамата го скочихме на 22 години. В Рим го правя, там ме награждават и точно в Рим ми съобщиха сега, че рекордът е подобрен. Моята първа реакция беше: "Евала". Това е реакция на спортист, така сме възпитани. Да поздравяваш по-добрия. Това е феърплей, а не война. Имах възможност да я наградя преди месец, когато скочи 201 см и тогава й прошепнах в ухото, че е готова да скочи 210. Аз видях потенциала. Все пак 37 години са половин човешки живот. Аз получих хиляди обаждания и съобщения, хората се вълнуват. Подобриха световния рекорд на Стефка Костадинова, но не победиха Стефка Костадинова и България, защото ако двете скачахме по едно и също време, то там е победата. Нека да е жива и здрава", пожела й Костадинова.

Четете още

Ярослава, която счупи рекорда на Стефка, скача върху... младеж

Ярослава, която счупи рекорда на Стефка, скача върху... младеж

Шапки долу за Стефка! (КОМЕНТАР)

Шапки долу за Стефка! (КОМЕНТАР)

Стефка Костадинова: Рекордът пак ще бъде български

Стефка Костадинова: Рекордът пак ще бъде български

Украинка би рекорда на Стефка Костадинова!

Украинка би рекорда на Стефка Костадинова!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама