Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18412223 www.bgdnes.bg

Огнеборци зоват: Не хвърляйте цигари от колите, така стават пожарите!

Най-големият пожар за последното десетилетие обхвана 73 хиляди декара, предизвикан е от възрастен земеделец 

Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите! Не допускайте тютюнопушене в посевите, площадките за зърно, складовете за фураж, до вече ожънати масиви и в близост до тях.

Реклама

Този призив отправиха от "Пожарна безопасност и защита на населението" в дните, в които страната ни е изпепелявана от страховити пожари.

"С настъпването на летния сезон и повишаване на температурите се увеличава рискът от възникване на пожари в земеделските земи и горите. За недопускане на пожари и унищожаване на реколтата напомняме да не палите огън и да не използвате открити огнеизточници в близост до житни масиви, в района на площадките и складовете за зърно и фураж Спазвайте поставените предупредителни и забранителни знаци покрай посевите през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата", апелират още огнеборците. И допълват: "Абсолютно е забранено паленето на стърнища след прибиране на реколтата! Поддържайте в изправност използваната от вас техника, като не създавате условия за възникване и разпространение на пожар в съседни земи, гори, съоръжения и обекти! Сигнализирайте съответните държавни органи при нарушение на правилата за пожарна безопасност от физически и юридически лица, работещи в близост до посеви, площадки за съхранение на зърно и складове за фураж! При пожар незабавно пoзвънете на тел. 112".

И вчера пожарникарите продължаваха битка по земя и въздух със стихията край хасковското село Студена. Пламъците са обхванали 73 хиляди декара земеделска площ и бедствието е едно от най-големите през последното десетилетие. В битката се включиха и два военни хеликоптера.

Има информация, че възрастен земеделец е започнал пожара, докато е разчиствал треви. Опитал се е да гаси, след като огънят е пламнал, но според местните е искал просто да избяга, като е пострадал. Огънят вчера беше на 4-5 километра от границата с Турция и имаше опасност да се прехвърли в югоизточната ни съседка.

Четете още

Балканите са в плен на гореща вълна

Балканите са в плен на гореща вълна

УЖАС! Пожар пламна в Одрин край границата с България

УЖАС! Пожар пламна в Одрин край границата с България

В неделя и понеделник ще е АД, обяви Ники Василковски

В неделя и понеделник ще е АД, обяви Ники Василковски

Огненият ад в Пловдивско продължава

Огненият ад в Пловдивско продължава

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама