Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1841361 www.bgdnes.bg

Българите ни освободиха от Сърбия, твърди Александър Донски, историк от Македония

Кой е той

Александър Донски е македонски историк и писател. Автор е на десетки книги от историята, фолклора, литературата и религията. Работи в Института по история и археология към Университета "Гоце Делчев" от Щип. Известен е с радикалните си тези за произхода на македонската нация.

Интервю на ВАНЧЕ ГЕЛЕВСКИ

- Колко дълбоко България заби ножа на Македония с налагането на вето за започване на преговори за членство в ЕС?

- По-голяма част от хората тук очакваха такъв изход, защото България и Гърция предварително бяха обявили намеренията си. Но Македония ще продължи да съществува, като засили двустранните си отношения с ключовите държави в ЕС и НАТО и ще чака истинския момент за влизане в евроатлантическите институции.
- Раната от пробождането опасна ли е и може ли да бъде смъртоносна за бъдещето на Македония?
- Нашата държава може да изчезне само с брутална военна окупация. Такова нещо не може да се случи без фатални последствия за агресора, който дръзне да прави това.
- Кой е виновен за охлаждането на отношенията между Скопие и София?
- Хроничната причина е това, че българските правителства не признават съществуването на македонска нация, език и култура. Това насажда отрицателни чувства в Македония. Представяте ли си как ще се чувствате, ако някой не признава българската нация? В периода на Георги Димитров отношенията между македонци и българи са били братски. По време на мандата на президента Желю Желев също имаше затопляне на отношенията. Като истински демократ той винаги е давал и все още дава подкрепа на Македония. Желев е най-популярният съвременен български политик у нас. За съжаление над някои от другите български политици все още тегне сянката на Тодор Живков. България не трябва да става заложник на отделни македонофоби, които съществуват само от насаждането на омраза към Македония. Те са наясно, че ако македонско-българските отношения са добри, ще останат като риби на сухо. Затова е и тяхната параноя към  всичко, което е македонско. В Скопие също има хора, които мразят България и критикуват за щяло и нещяло. Те също са пречка за изглаждане на недоразуменията между двете държави и народите ни. Радващо е, че обикновените хора не са обременени от политика и история и те все повече задълбочават и развиват добрите отношения помежду си. Това трябва да се насърчава.
- Какъв е изходът за Македония от задънената улица?

- Ние сме преодолели много по-трудни периоди през историята и въпреки това сме оцелели. Изходът е да се чака. Времето е на страната на Македония. Когато един ден всички страни в Европа се присъединят към ЕС, с изключение на Македония заради ветото на Гърция и евентуално на България, Брюксел ще реагира и няма да позволи изолация на страната ни. Същото е и с НАТО. Защо България и Гърция толкова много се притесняват от влизането ни в тези структури? Правителството в София трябва да осъзнае, че блокирането на Македония може да им навлече големи беди, защото от тази постъпка ще пострада престижът на България пред западните страни.
- Приемливи ли са за Скопие условията на България за нормализиране на добросъседските отношения между двете държави?

- И трите предложения на българската страна бяха приети от македонския външен министър Никола Поповски. Те са напълно нормални.
- Определени кръгове в София искат да честваме заедно празниците, които ни сближават. Има ли такива празници в македонската история?

- Намерението на това предложение е да се покаже, че македонците и българите имат обща история, т.е. че са един народ. Не считам за уместно подобно намерение и всичко трябва да си остане както досега - всяка държава сама да си чества какъвто си иска празник.
- Преобладаващата теза в България е, че до 1944 г. не съществува македонска държава, македонски език и македонска нация. Има ли партии в Скопие, които биха приели една такава позиция, за да започнат на чисто в отношенията си със София?

- Няма. Ние притежаваме много исторически доказателства за уникалността на македонците още от антични времена до днес. Никой нормален не би приел лъжата, че сме създадени през 1944 г. В България има много стереотипи относно македонския въпрос. Така например се твърди, че сърбите са "измислили македонската нация", за да навредят на България. Но по време на сръбското управление в Македония между двете световни войни официален Белград обвинява България, че "измисля" македонска нация. През 1929 г. сръбският историк Милан Йованович публикува книга, в която се опитва да докаже, че населението във Вардарска Бановина, както сърбите наричат Вардарска Македония, било сръбско. Той остро критикува София, защото опитвала да навреди на сръбските интереси, като създава македонска нация. И други сърби от началото на ХХ век пишат, че българите "фабрикуват" македонска нация. Тази теория се споделя и от гръцки историци, като например Теофилос Папаконстантину, който твърди,  че българите са "измислили" македонската нация и език, но тези данни се крият в България.
- В македонските учебници по история пише, че България е най-големият й враг. Не трябва ли те да бъдат пренаписани и с какво съдържание да бъдат?

- Нещата не стоят точно така. Фактът, че казвате това нещо, е поредното доказателство, че определени кръгове в България нарочно пускат лъжливи слухове за Македония. Тук пък битува мнението, че историческите книги в България премълчават истината и укриват съществуването на македонската национална идентичност. Целта е ясна - българите да се държат в неведение и да се манипулират, че не съществуват македонци.
- Историците в Македония твърдят, че по време на Втората световна война царска България била окупатор във Вардарска Македония, но снимките от посрещането на българските войници в Скопие показват, че те са посрещнати като освободители. Защо ли?

-Допреди войната Македония била под сръбско робство, което било изключително тежко. Македонците били подложени на жестока денационализация и терор. По това време България имала по-либерално отношение към македонците и позволявала те свободно да се организират на нейна територия, да публикуват вестници, списания, книги... Тогава македонците чувствали България за много по-близка от Сърбия. Затова и българските войници били посрещнати сърдечно - хората се радвали на отиващия си великосръбски окупаторски режим. Не след дълго българското фашистко управление си показало истинското лице и също започнало с денационализация и терор. От тази причина по-важно е не как били посрещнати вашите войници, а как били изпратени. Десетки хиляди македонци вдигнали оръжие за национално освобождение на страната си. Едно от нещата, които историците в България опитват да прикрият от този период, са десетките снимки на убитите от български полицаи и войници македонски партизани и техните ятаци. След войната новата македонска власт се добира до част от тези фотоси и ги публикува като доказателство за зверствата, които правят българските фашисти в Македония. Става дума за грозни сцени на убити деца, младежи и възрастни мъже. Мнозина в България ще се разгневят от тези думи, но това са фактите. Ако не вярвате, вижте какво пише Коста Църнушанов за тези мрачни години - той нарича полицаите в Прилеп "глутница вълци", които арестуват и измъчват обикновени хора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама