Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1841419 www.bgdnes.bg

Божидар Димитров е лъжец, твърди Александър Донски, историк от Македония

Кой е той
Александър Донски е македонски историк и писател. Автор е на десетки книги от историята, фолклора, литературата и религията. Работи в Института по история и археология към университета "Гоце Делчев" в Щип. Известен е с противоречивите си тези за произхода на македонската нация.

Интервю на Ванче ГЕЛЕВСКИ

- Директорът на НИМ Божидар Димитров е една от най-мразените личности в Македония. Преди години той обяви награда от един милион германски марки, ако някой даде писмено доказателство, че на територията на Македония са живели македонци, а не българи преди 1944 г. Какви са шансовете в близко бъдеще някой да забогатее за сметка на Божидар Димитров?
-Божидар Димитров е човек, който обича да послъгва. В телевизионни предавания говорил глупости за мен, че произлизам от сръбски заселници в Македония. Това е пълна лъжа, защото всичките ми предци са доказани македонци. Тежко й на България, ако такива като него я съветват за външната й политика към Македония.
Предложението му за парична награда се приема с насмешка в Скопие. То е предназначено за хора в България. За македонците като народ, различен от българите, са писали още в ранното Средновековие, и то сериозни автори като Деси Комин Юлиан, Созомен, Теодорит Кирски и други, по-късно Константин Багренородни, Йоан Камениат, Ана Комнина, Никифор Вриений, австрийският цар Леополд Първи и други. Членовете на Временното правителство на Македония от 80-те години на XIX век, което поискало от великите сили реставрация на антична Македония, също се самоопределят като македонци. В XIX и началото на XX век за македонците като отделен народ пише и изтъкнатият български публицист Петър Драганов, а за това, че има масово самосъзнание за отделна македонска принадлежност, пише и Петко Славейков. Като македонци се определят и десетки политици с десни убеждения, както и някои членове на ВМРО на Ванче Михайлов. Но всичко това днес се укрива в България.
- Една от вашите най-известни книги е "Етногенетичните различия между македонците и бугарите", отпечатана през 2000 г. Какви са основните различия между хората в двете държави?

- Книгата предизвика истински бум, а тиражът й бе продаден за броени дни. Основните различия между нашите два народа са в етногенезиса, т.е. в етносите, от които са създадени тези народи. През последните десетилетия историците в София на няколко пъти сменяха теорията за произхода на днешните българи. По време на Втората световна война преобладавали становища за антиславянски генезис, т.е., че сте наследници на "хуно-татарите". След войната под влияние на СССР тезата се променя и българите стават "чисти славяни". През 70-те години на миналия век нещата отново се променят и вече българите са микс от тракийци, славяни и прабългари от Азия. За разлика от това македонската нация в по-голямата си част е създадена от смесването на античните македонци и славяните. Прабългарите на Кубрат и Аспарух никога масово не са се настанили в Македония, което означава, че македонците, даже и да искат да бъдат българи, не могат, защото нямат българска кръв във вените си. Известен факт е, че тюрко-монголските българи принадлежат към жълтата раса. Преди време Български държавни пощи обявиха марка, на която хан Кубрат и хан Аспарух бяха показани като монголи. Българите в България днес са красив народ - принадлежат към бялата раса, и не виждам никаква логика в това да честват хора, които са представители на жълтата раса. Логиката подсказва, а и изследванията по темата го доказват, че най-голямата част от днешните българи са наследници на славните траки и славяни. Считам, че вие сте повече потомци на един от най-древните и най-възвишените в културно отношение народи в Европа - траките, отколкото на прабългарите, които не могат да се похвалят с кой знае каква култура. Парадоксално е, но именно прабългарите създават държавата България, а траките и славяните приемат чуждото за тях етническото име "българи" като свое. Не виждам никаква логика защо потомците на траките се гордеят с етническото название "българи", т.е. с името на убийците на техните предци в Сердика, които били изклани от българския хан Крум. Но след като нещата са така поставени, към днешно време трябва да зачитаме тази воля на българите. Но ние, македонците, нямаме никаква връзка с жълтокожите Аспарухови българи. Сходностите, които съществуват между македонския и българския език и култура, произлизат от общото тракийско и славянско наследство, което няма нищо общо с прабългарите, които никога масово не са живели по течението на Вардар.
- Основната теза във вашите книги и статии е, че македонците са преки наследници на Александър Македонски. Какви са доказателствата за това?
- Не твърдя, че сме чисти потомци на античните македонци. Няма народ с чист етнически произход. Моята теза е, че сънародниците на Александър Велики са претопили кръвта си и културата си в днешната македонска нация. Генетиката доказва това. Два от известните европейски институти в тази област направиха проучване на европейските и азиатските народи. В Македония бяха изследвани стотици хора. Резултатите са категорични - македонците са един от най-древните народи на Стария континент, а най-голяма част от тях са наследници на античните македонци. Единият от институтите е за имунология и молекулярна биология на Университета в Мадрид, а другият е престижният швейцарски институт "Игенеа". Навсякъде тези данни бяха широко оповестени, само в България бяха скрити. Повече от ясно е, че древните народи не са пропадали вдън земя. Те просто са се претопявали в други народи, които превземали територията им.

- Филмът "Трето полувреме" развълнува българската общественост. Голяма част от политическия елит, неправителствените организации и обикновените хора считат, че това е исторически фалшификат. Колко истина има в него?
- Още не съм го гледал и не мога да коментирам съдържанието му, но въпросът с македонските евреи е ясен. Царска България като съюзник на Хитлер участва в депортацията им в Треблинка. Има много свидетели на това събитие. Всички са наясно, че това става под натиск на Германия и кабинетът в София не можел адекватно да се противопостави. Никой не оспорва, че евреите в България са спасени, за което основен принос имат обикновените българи и църквата. Не мога да разбера защо в България този филм се приема за антибългарски. Не се ли срамуват българите от фашисткото минало на държавата си? Трябва ли съвременните германци да ореват целия свят и да заклеймяват всеки филм, който показва ужасите, извършени от фашистите по време на Втората световна война? Това е глупаво и присъщо само на балканските народи.
-За финал - могат ли Македония и България да бъдат добри съседи и да надскочат проблемите си от миналото?
-Македонците и българите могат и трябва да живеят като братски народи! Цяла Македония се радваше, когато признахте нашата независимост през 1991 г. За съжаление след това нещата отново започнаха по старому - отрицание и подценяване. Трябва да започнете да прилагате стандартите за демокрация - ако някой се чувства като македонец, никой не трябва да му отрича това право. И обратното. Ако хора в Македония се декларират като българи, това трябва да се зачита и те да имат същите права, както и другите малцинства.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама