Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1841487 www.bgdnes.bg

Последният атентатор срещу Хитлер умря на 90 г.

Последният жив заговорник срещу Хитлер почина на 90 години в дома си в Мюнхен.

Евалд фон Клайн е сред малцината посветени в заверата, които оцеляват след неуспешното покушение на 20 юли 1944 г. Син на пруски благородник и противник на нацистите, Фон Клайн е лейтенант от пехотата и служи в командването в Берлин.


Стройният младеж с красиви арийски черти още от самото начало участва в плановете за убийство на фюрера, разработени от граф Клаус фон Щауфенберг. През януари 1944 г. двамата се срещат и обсъждат самоубийствен атентат срещу Хитлер. Фон Клайн трябва да представи пред фюрера нови армейски униформи и решава да се взриви с експлозиви под дрехите. Планът се проваля, тъй като адютантите на Хитлер отлагат за неопределено време демонстрацията на униформите.

Реклама

След като Щауфенберг оставя чантата с бомба в командния бункер "Вълчата бърлога", Фон Клайст трябва да следи разоръжаването на личната гвардия на фюрера в Берлин. Експлозията в бункера обаче не убива Хитлер и заговорниците бързо са разкрити. Лейтенантът е арестуван, но по чудо избягва смъртните присъди.


Всъщност младият конспиратор се спасява заради баща си. Нацистите задържат стария Фон Клайст, който няма пряка връзка с кръга около Щауфенберг освен през сина си. Старият противник на националсоциализма и радетел за връщането на династията Хоенцолерн е гилотиниран, но наследникът му оцелява.

След войната Евалд се захваща с издателски бизнес в Мюнхен и Берлин. През 1962 г. е инициатор на тогавашния форум по отбрана в Мюнхен, който по-късно прераства в Мюнхенската конференция по сигурност. Днес тя е сред най-престижните международни срещи, на които идват представители на световния политически и военен елит.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама