Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18420377 www.bgdnes.bg

Фармацевт отвори горски аптеки

Напълно безвъзмездно! 

Невяна Георгиева зарежда с материали от първа необходимост в планината 

Горски аптеки се появиха, но не във "Вълшебната гора" от любимата детска поредица, а във Вършец. На шест ключови места край най-стария балнеолечебен курорт у нас са поставени малки кутийки с материали от първа необходимост, ако някой пострада в планината. Благородната инициатива е дело на местна аптекарка, която ги зарежда напълно безвъзмездно!

"Има бинтове, лепенки, кислородна вода, спрей за рани, пудра за кръвоспиране. Има неща, които са без лекарско предписание и всеки може да ги използва", казва пред "България Днес" фармацевтката Невяна Георгиева.

Реклама

Аптечките съдържат превързочни материали за обработка на рани и срещу ухапвания от насекоми. Могат да се видят и използват при необходимост в Боровия парк, на Иванчова поляна, водопад Райски кът и Новия парк при болница "Св. Мина". Невяна редовно ги обикаля и ако нещо е привършило, го зарежда наново напълно безплатно.

"Идеята ми дойде от колеги, които са ходили на други места в чужбина и са видели подобни неща. Споделиха ми и аз реших да поставя такива тук. В Балкана няма къде да намериш аптека и да се превържеш, а има много малки деца, пък и туристи, които обичат да прекарват времето си сред природата. Да не дава Господ да се налага, но е хубаво е да има такива неща", допълва благородната дама.

Според наблюденията на Георгиева хората са много доволни и аптечките се ползват. Удобни са и са поставени на видно място, което прави достъпа до тях свободен и лесен.

Това не е първото благородно дело на аптекарката. По време на COVID-19 пандемията жената дарява апарат, който определя нивото на кислород (т. нар. кислородна сатурация) и сърдечната честота. Машината е от изключителна важност за Спешния медицински център и много улеснява работата на медиците. Уредът може да работи в продължение на 24 часа и да се изключва сам. Малко преди това Невяна дарява, отново на Спешния център в града, и инхалатор за малки деца.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама