Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18420608 www.bgdnes.bg

Момиче с аутизъм е виртуозен пианист

Алия печели награди и като актриса 

Девойката разчита нотите, преди да може да научи буквите 

15-годишната Алия, която е диагностицирана с аутизъм, е истински виртуоз на пиано!

Борбеното момиче започва да се учи съвсем само преди няколко години и към днешна дата смайва всички с нежните си изпълнения на клавишите.

"Преди 3-4 години ме извика и ми изсвири "Ода на радостта". Останах много впечатлена. Да, свиреше с едната ръка, но четеше нотите, а по това време въобще не можеше да чете дори буквите", споделя пред "България Днес" майката на Алия - Ирина.

Реклама

Когато родителят вижда потенциала на детето си, му взима специална апликация, по която Алия да продължи да се обучава. Преди половин година момичето започва уроци и при учител.

Диагнозата аутизъм е поставена на Али, когато е на 3 години. Още от дете момиченцето се сблъсква с трудности, но смело си проправя път в живота. Интересното при нея е, че трудно говори на родния ни език. Въпреки че семейството й е от България и самата тя е израснала тук, Алия не възприема родната реч. От дете Али е свикнала да борави с английски.

"Дъщеря ми продължава да говори на английски вкъщи, но в театралната формация се отпуска да говори на български, защото иначе децата не я разбират", допълва Ирина.

Алия посещава театрала формация "Феникс Джуниър" във Варна, където също бележи успех след успех. В групата има още 6-7 деца, като някой са с увреждания, други не, но всички са като едно семейство. Подготвят спектакли и печелят заслужени награди.

"Колкото повече нашите специални деца порастват, толкова повече намаляват местата, на които могат да отидат. Покрай COVID-19 за първи път вкъщи имах дете, което беше нещастно. При "фениксите" от театъра Али натрупа самочувствие, излезе от черупката си и си влезе в кожата", допълва майката.

За да продължат да участват във фестивали, "фениксите" имат нужда от финансова подкрепа. Всеки, който желае да се включи във формацията или да дари, може да се свърже с председателя на сдружението Пламена Янкова на 0895 931 888.

Реклама
Реклама
Реклама