Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18420885 www.bgdnes.bg

Ето кои са най-големите атентати срещу българските политици

Взривяването на "Света Неделя" е най-големият терористичен акт 

Стамболов е посечен с ятаган, Луканов е застрелян пред дома си 

На едно ухо разстояние от гибел се размина кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп. Опитът за убийството му бе неуспешен, но върна спомени за политически посегателства в България.

Атентатът в църквата "Света Неделя" е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Българската комунистическа партия. Агресорите взривяват покрива на църквата "Света Неделя" в София. По това време в храма се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от друг комунистически деец. Цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При терористичния акт загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

Реклама

Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9 капитани, 3-ма депутати и множество граждани, включително жени и деца. Умират и много общественици, сред които и столичният кмет Паскал Паскалев.

По случайност всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Друг срамен момент от историята ни е убийството на Стефан Стамболов. На 15 юли (3 юли стар стил) 1895 година бившият министър-председател и водач на опозицията в България е смъртно ранен. Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

Стамболов е жестоко посечен с ятаган на улица "Раковски" от Михаил Ставрев - Халю. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Нападателите умишлено го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си.

Въпреки тежките наранявания Стамболов е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли Стефан Стамболов умира в 3,35 часа на 18 юли 1895 г.

Реклама

В по-новата ни история убийството на Андрей Луканов разтърсва страната. Министър-председателят на България в две поредни правителства през 1990 г. е застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома му на ул. "Латинка" в столицата.

В деня на убийството около 9,15-9,20 ч. Луканов излиза от дома си и се отправя към личния си автомобил, паркиран на около 15 метра от входа. В колата го чака шофьорът му. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си. През това време убиецът стреля 4 пъти от разстояние 1,5-2,5 метра с пистолет "Макаров". Куршум попада в областта на дясното му слепоочие, а други три - в гърба. Експремиерът пада на земята, а убиецът изчезва.

Тато нападнат, ама не точно

Атентат преживява и Тодор Живков, но оцелява. Защото всъщност "атентатът" е измислен. На 1 юни 1980 г. младеж изскача от тълпата на площада във Враца и успява да хване за ръката Тато. Човекът е 20-годишният Цветан Килограмски, родом от Кнежа. Живков пада на земята, а охранителите му веднага задържат младежа.

Напук на слуховете за оръжие и опит за убийство, всъщност Килограмски иска да говори с Тато за болния си баща. Но за дързостта си е осъден на повече от 9 години затвор. Килограмски признава, че е изял много бой след случката, а самият Живков споделя приживе, че хората от Държавна сигурност са се престарали в опита си да прикрият собствените си пропуски в охраната му.

Реклама
Реклама
Реклама