Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1842554 www.bgdnes.bg

Братята пребили френски командоси: Бяха много жилави (обновена)

Братята Слави и Васко Цоневи от плевенското село Коиловци коментираха случилото се с френските командоси в нощта срещу 16 октомври миналата година.

И до днес те все още не могат да си обяснят какво се е случило.

Двамата обясниха пред bTV, че обикалят нивите си нощем, за да се спасят от крадци, тъй като реколтата им е често обирана.

Реклама

На 15 срещу 16 октомври около един и половина през нощта те отиват на поредната си обиколка. С тях е и приятелят им Румен Цветанов, който е полицай.

На пътя към нивите виждат черен джип.

"Джипът беше спрян тук на това място, аз спрях малко по-напред, слязохме да ги питаме какви са и тоя от дясната страна тръгна да се бие, след това скочи и шофьорът," разказа 48-годишният Слави Цонев.

Двамата от джипа се сбиват с тримата българи. В един момент Слави се озовава пред возилото.

„Шофьорът се върна, качи се и го запали и ме удари, аз имам медицинско, че ми закачи крака тука, един от нашите го свали и джипа се заби в тия храсти тука. През това време те извикаха нещо. Като погледнахме тука в тъмното, отдолу излизат още трима, които също бяха агресивни и тръгнаха на бой," спомня си още Слави.

Полицаят Румен Цветанов се опитва да спре мелето, твърдят двамата братя. По думите на Васко Цонев, полицаят предупредил тримата, гръмнал във въздуха, но те не спрели.

Полицаят стрелял още един път и прострелял единия от тях в крака. Двама от чужденците хукнали да бягат.

Реклама

Тримата българи успели да се справят с останалите и дори да ги завържат.

"С едни ластици, тия, които са за укрепване на товари в леките автомобили, ръцете вързахме и краката, да не бягат, защото те бяха много жилави, пълзят ей така и се гънат и всеки момент ще избягат.

Брат ми се обади, полицаят и той звъня, да пратят полиция и линейка това е, което искахме, ние не сме се крили от никой, просто да ги приберат," разказа Васко.

През цялото време българите не знаели с какво си имат работа.

"Чак когато ги напънахме яко на бой, почнаха да викат, че са туристи, да, ама късно е, либе, за китка, викат у нащо село," спомня си Слави Цонев, според когото чужденците говорели на някакъв развален език.

Братята казват на дошлите полицаи, че двама от нападателите им са избягали. Никой обаче не тръгнал да ги търси.

"Остана единствено един полицай и ние викаме - няма да оставаш сам, ние сме солидарни, няма да те оставим тука, защото не се знае какво ще излезе още отдолу," разказва Васко.

След случая братята са задържани за 24 часа в ареста. Нямат повдигнати обвинения. Факта, че са набили френски командоси, коментират така: "Ами, явно са бягали много от час тия командоси, като са ги обучавали, с две думи мога да ви кажа, друго не мога да ви кажа."

И досега двамата братя нямат отговор от държавата с кого точно са се сблъскали в нощта срещу 16 октомври.

„То няма държава, няма държава, вие ако смятате тази пасмина за държава, аз си режа главата, казвам ви го на всеослушание", коментира Слави Цонев.

Реклама
Реклама
Реклама