Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18429103 www.bgdnes.bg

Кмет спаси ястребче

Пернатото е с ранено краче 

С ръкавици изважда птицата от контейнер за боклук, вероятно кокошки са я нападнали 

Кметът на благоевградското село Падеш спаси заклещено в кофа за боклук ястребче!

Ситуацията се разигра преди няколко дни, когато селският първенец Александър Стаменов получава сигнал за птица в беда. Веднага се отзовава и пристига на мястото, където успешно помага на животното.

Реклама

"Хванах ястреба от контейнера много внимателно с помощта на ръкавици. Госпожата, която ми каза за случая, имаше клетка подръка, в която го настанихме. Незабавно сигнализирахме на компетентните органи на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), които веднага се отзоваха и взеха животното. Всичко мина благополучно", разказа пред "България Днес" кметът на Падеш Александър Стаменов.

От РИОСВ установяват, че ястребчето е пострадало и също така е от застрашен вид.

"Казаха, че му е ранено крачето. Възможно е да го е нападнала птица, понеже има много около нашето село. Това са кокошки, които свободно са по улиците, и може би някоя от тях е искала да го грабне и така се е озовало в контейнера. Предполагам, че има наранявания и по самото крило, защото не можеше да излети. Няма човешка намеса в случая", заяви благородният кмет.

Стаменов често получава сигнали за животни в беда и винаги когато има нужда, помага.

"Този случай просто се открои, защото беше ястребче от застрашен вид, както установихме по-късно. Призивът ми е да бъдем малко по-бдителни дори когато си изхвърляме боклука, защото не знаем какво може да намерим", завърши спасителят на птицата.

Браво на него!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама