Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1843131 www.bgdnes.bg

Младеж, убил баба за 2 лева, ще лежи в затвора 20 години

21-годишен мъж, извършил грабеж и убийство, ще лежи в затвора 20 години, реши Добричкият окръжен съд. Осъденият ще лежи при първоначален строг затворнически режим.

Радин Ив. Хр. от село Свобода, община Добрич, е признат за виновен в това, че на 28 юни 2012 г. в същото село е отнел банкнота от 2 лв. от 76-годишна жена. При грабежа жената е получила тежка телесна повреда, вследствие на което починала.

Реклама

Установено е, че в този ден след работа подсъдимият поискал да му се плати, за да си купи алкохол. Получил 6 лева, с които си взел 1 литър домашна ракия, прибрал се в дома си и започнал да пие. Около 23:00 ч., след като изпил алкохола, искал да купи още, но нямал пари.

Според самопризнанията му тогава той се сетил за пострадалата и решил да вземе пари от нея. Знаел, че тя е вдовица и живее сама, а наблизо до дома й нямало съседи. Радин прескочил дворната порта и се приближил до прозореца й. Видял, се възрастната жена спи на леглото, телевизорът работи, а осветлението е загасено. Тогава през прозореца успял да влезе в стаята, видял дамската й чанта, окачена на касата на вратата и започнал да тършува в нея.

В този момент възрастната жена се събудила, попитала кой е и какво търси, и се опитала да се надигне от леглото. Тогава младежът започнал да нанася безразборни удари по тялото и главата на жената, докато пострадалата спряла да вика, да се движи и той разбрал, че я е убил. Намерил завивка, която не била изцапана с кръв и покрил цялото й тяло с нея.

След това открил под мушамата, с която била застлана масата в стаята, 2 лв. и купони за хляб. Взел парите и на следващия ден ги похарчил. Същия ден отишъл на селското сметище и изгорил дрехите, с които бил облечен при извършване на престъплението.

Трупът на жената бил открит седмица по-късно, на 5 юли, когато единият от синовете й отишъл да я посети.

Съдебната експертиза е установила, че смъртта на 76-годишната жена е настъпила за около десетки минути, като през това време е била в съзнание и е чувствала силни болки.

Реклама

Подсъдимият е признал вината си и делото е разгледано като съкратено съдебно следствие, посочват от Окръжния съд. По тази причина първоначалната присъда доживотен затвор, наложена от петчленен съдебен състав, е заменена с 20 години лишаване от свобода.

Съдът е отредил и мъжът да заплати на двамата синове на пострадалата обезщетение по 50 000 лева за неимуществените вреди - причинените им болка и страдания и 380 лв. обезщетение за имуществени вреди.

Радин Хр. Ще трябва изтърпи отделно друго наказание от 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, наложено му с предходна присъда.

Реклама
Реклама
Реклама