Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18436773 www.bgdnes.bg

УНИКАЛНО! Библиотекарката Ани разказва приказки с жестове

Сваляме й шапка! Кака Ани е кака Лара за глухонемите 

Предава знанията си на чуващи деца, за да зарадва нечуващите

Библиотекарка изкара курсове по жестов език, за да може да разказва приказки на глухонеми деца! Ана Александрова от плевенското народно читалище "Съгласие 1869" се обучава три месеца онлайн, за да изкара ниво за начинаещи, след което още едно тримесечие, за да завърши курса за напреднали и да овладее перфектно езика на глухите. След като се усъвършенства, кака Ани, както е позната сред децата жената, започва да записва клипчета с приказки, които пуска в интернет и са достъпни за всички.

"Кръстихме ги "Тихи приказки с кака Ани". Към тях има и картинки, и звук. Идеята е, ако има детенце, което чува и иска да научи няколко думи от жестовия език, да съм му полезна", казва пред "България Днес" Ана.

Реклама

Александрова споделя, че да запишеш приказка на жестов език си е цяло приключение и въобще не е лесно занимание. Причината е, че един жест може да означава няколко думи на български и коя точно е се подразбира от контекста на изречението. Първата приказка, която Ани превежда на жестов език, е "Дядо вади ряпа" от Ран Босилек, следват "Трите прасенца" от Братя Грим и "Грозното пате" от Ханс Кристиан Андерсен.

Идеята да научи жестовия език се ражда от умиление и съчувствие. Съседният на нейния блок в Плевен е отдаден на хора с увреден слух. Ана всекидневно се сблъсква със съседите си, които не могат да изрекат дори една дума. Най-силно впечатление й прави 7-годишно момиченце, което чува, но живее с майка, баща и баба, които са на 100% глухи.

"На нея всеки ден й се налага да общува чрез жестов език. Стана ми жал. Другата причина е, че работя с много деца и водя различни занимания. За изминалата година имам нови 500 регистрирани в детския отдел, което беше рекорд за Плевен. Обхващам огромна част от малчуганите в града, но има и такива, които са ощетени", допълва кака Ани.

Освен че общува с глухите деца, Александрова обучава и чуващи на жестов език. За изминалата година през нея са преминали 100 хлапета, които са пожелали да усвоят тази комуникация.

"По последни данни у нас има над 120 хил. души, които не чуват. 8 хил. от тях са деца. Трябва да бъдем по-солидарни. Дори едно дете от тези, които съм научила, да срещне глух човек и да може да му каже няколко думи, ще бъде гордост за мен", категорична е Ана, която е обявена за Млад библиотекар на годината през 2021 г. и доказва на практика, че доброто съществува. Сваляме й шапка!

Реклама
Реклама
Реклама