Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18445926 www.bgdnes.bg

5 начина да почистите микровълновата фурна без препарати advertorial icon

Като всеки друг уред у дома, микровълновата фурна също има нужда от редовно почистване – с течение на времето по нея се натрупват мазнини и миризми от храната, която приготвяте или затопляте в нея. Замърсява се и отвън от дейностите, които извършвате в кухнята. Тук ще научите 5 трика за почистване на фурната бързо и лесно, без да използвате химически препарати.

Отвътре – с лимон и оцет

Пръските от храната или напитките могат да накарат вътрешността на микровълновата да изглежда доста неприятно. Но можете да ги премахнете съвсем бързо, ако имате подръка лимон и оцет.

В широка купа, подходяща за микровълнова фурна, сложете 1 чаша вода, половин лимон, нарязан на парчета, и няколко супени лъжици бял или ябълков оцет. Сложете купата във фурната и включете на висока мощност за 2-3 минути – докато течността заври и стъклото се запоти. Може да използвате и степента за самопочистване, ако вашият уред има такава, но тогава я настройте на 4-5 минути. Оставете купата вътре още 5 минути, без да отваряте вратичката. След това извадете купата и избършете вътрешността с гъба.

Отвън – със сода за хляб

Външността на всяка микровълнова фурна също се замърсява и има лесен начин да се погрижите за нея.

Натопете мокра гъба в сода за хляб (сода бикарбонат) и изтъркайте корпуса и вратичката. Ако стъклото е омазнено, измийте го с разтвор на бял оцет и вода в съотношение 1:1. Ако на места има доста мазни участъци, може да използвате водата с оцет и лимон, с която почистихте вътрешността, или обикновен препарат за съдове.

Внимавайте с копчетата за управление и отворите за вентилация – в тях не бива да навлиза течност, така че не ги пръскайте и не ги мийте с много мокра гъба.

За полепнали остатъци от храна

Случва се пръски от храната да полепнат по вътрешността на микровълновата фурна и ако не ги забележите навреме, те ще засъхнат. Не е препоръчително в такива случаи да използвате силно абразивни гъби, телчета или препарати. Можете просто да повторите процедурата с лимон и оцет, като нагреете по-силно течността и оставите по-дълго затворена вратичката.

За чинията на микровълновата

Най-лесно от всичко можете да почистите чинията на микровълновата фурна – просто я сложете в съдомиялната заедно с другите съдове. Ако по нея има полепнала храна, може да използвате и абразиви, подходящи за стъкло.

Не пропускайте да извадите и почистите ролера с колелцата под нея. За препоръчване е да го измиете на ръка с препарат за съдове.

За миризмите

Ако сте приготвяли или затопляли храна със силен аромат, той често остава във вътрешността на фурната и се пренася на следващите ястия и напитки. Препоръчваме да се отървете от миризмата веднага след като извадите храната – тогава е не само най-ефикасно, но и най-лесно.

Ако ароматът е лек (например на пикантна храна), може да е достатъчно да проветрите, като оставите вратата на фурната отворена. Може също да поставите чинийка със сода за хляб и да затворите вратичката, без да включвате уреда. Оставете така няколко часа.

За по-силните миризми (като изгорели пуканки или дробчета например) препоръчваме да измиете вътрешността с оцет и лимон, както вече споменахме по-горе.

Реклама
Реклама
Реклама