Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18446541 www.bgdnes.bg

Доброволецът Данко Стоев: Вместо нови коли на ченгетата, можеха да инвестират в пожарни

Кой е той

Данкo Стоев е от Стара Загора. Занимава се с изработка на ножове и рисуване. Обича да обикаля из гората и не един път е бил доброволец, когато се е налагало. В момента Данко се бори с пожарите, които бушуват в област Стара Загора. Младият безстрашен мъж също така цени българското и се опитва да опази българското каракачанско куче. Захваща се с тази кауза, след като баща му умира.

- Г-н Стоев, какво ви накара да рискувате живота си в пожарите?

- Никой не е задължен, но много хора го чувстват като дълг. И аз го чувствам като дълг! В крайна сметка околната среда е наша. Това ще се радвам да го разберем като цяло, не само да се събираме при бедствия. Вярвам, че можем много да постигнем във всички отношения, но само ако сме обединени.

Реклама

- Какво е да се бориш с такава стихия?

- Неописуемо е! Борбата е да не се допуска подобни неща да се случват. После е късно. Със сигурност има риск, но поне тук за щастие огънят намалява. Разпалват се от време на време малки огнища, но е трудно да се следи всичко по целия фронт на пожара. С обхождане по баирите и с помощта на дронове може да се прецени горе-долу какво се случва.

- Как се случва цялата организация?

- Всичко е динамично и се решава на момента. Координира ни пожарната като цяло. Постоянно обхождане на терена и следене на разпространението на пожара.

- С какво гасите?

- Лично аз използвам лопата и мачете. Някои от групата носят тупалки, предоставени от пожарната, друг раница с вода. Всеки носи каквото има. Няма специална подготовка, но съм в региона доста често и няколко човека знаем почти всяка пътека в местността и това е от голяма полза. Преди 4 дни на майтап казах на един от моите хора да изкараме курса за доброволци в пожарната, че не се знае кога ще се наложи да гасим. Е, още на следващия ден ни се наложи.

- В момента цялата страна гори. Защо? Само жегата ли е виновна?

- Факторите са много. Всичко, което предположим, може да е вярно. Казват, че 80% от пожарите са причинени от човека. За другото можем само да гадаем, но вече е късно. Истината е, че без техниката сме абсолютно безсилни. Можеше вместо бързи колички за МВР да заменят някоя друга 50-годишна машина с малко по-нова на пожарната и Гражданска защита. Но явно имат други приоритети хората.

- Дойдоха два хеликоптера от Чехия. Вършат ли работа?

- За хеликоптерите темата се изчерпа. Многократно е говорено през последните години колко са необходими. Тези, които се включиха да помагат, свършиха много работа по недостъпните терени. Надявам се да стигнем състояние не да просим помощ, а ние да даваме.

- Били ли сте доброволец преди?

- В нещо толкова мащабно - не. Иначе съм бил доброволец предимно по горите... Не ги помня всичките пъти, когато съм гасил пожари. Гората е храм и трябва да го пазим!

- С какво се занимавате, когато не гасите пожари?

- Занимавам се с изработка на ножове и рисуване. От време на време и обикаляме по горите. Преди бяха хобита, сега с това си вадя хляба - стана начин на живот. Също и продължавам една кауза на баща ми Светлин Стоев, който почина преди няколко дни. Той посвети целия си живот на борбата за запазването на породата българско каракачанско куче.

Реклама
Реклама
Реклама