Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18455494 www.bgdnes.bg

Станимир Миланов, вицепрезидент на "Огнеборец": Горим, защото хората станаха немарливи

Земеделската техника е опасна, пчеларите не внимават, хвърлят се неизгасени фасове и какво ли още не

Кой е той

Станимир Миланов е дългогодишен служител на пожарната. От 2023 г. до момента е старши пожарникар-диспечер в отдел към дирекцията. Дългогодишен член е на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец", като през юни 2022 г. е избран за вицепрезидент.

Реклама

- Г-н Миланов, как оценявате ситуацията с пожарите? Ставаме свидетели на евакуации, къщи изгарят...

- За съжаление, обстановката е много динамична. Високите температури и силният вятър са най-големият ни враг. Явно се оказваме неподготвени за поредна година - откъм пожарогасителна техника от въздуха, каквато все още в България нямаме. Използваме хеликоптери на Министерството на отбраната. В момента над 700 колеги са на терен с над 220 единици пожарна техника.

- Защо тази година пожарите са повече? Само температурите ли са от значение?

- Не, не са само температурите, не за първи път имаме толкова горещо лято. Хората станаха много немарливи и безотговорни - земеделските стопани влизат в горските терени, нивите се обработват с техника, която не е пригодена за тези горещи условия. На пчеларите също трябва да се обърне внимание, защото пчелите се обдухват с пушилки с огън. Когато той го изчисти, пали колата и си тръгва. Много от пчеларите не са съобразителни, не предвиждат да залеят въглените с вода. Това важи и за туристи, рибари, ловци. Всички, които сме в природата, трябва да бъдем много внимателни.

- Кой елемент от човешката дейност е най-фатален за възникване на пожари - изхвърляне на незагасени фасове, барбекюта?

- И те, и земеделската техника. При високи температури роторните косачки отдолу срещат камък и се произвеждат искри. Трактористът си заминава, а пожарът започва да гори. Такава е версията за пожара в Сакар. Горещата вълна в района доведе до изпепеляване на над 110 хиляди декара.

Реклама

- Как се установява причината при големите пожари? Напоследък се обсъждат т.нар. "небрежни" подпалвачи и това, че делата срещу тях са доникъде.

- Действително буксуват. Оперативните действия за доказване на този тип дейност са много трудни. След погасяване на пожара се събират данни - откъде е тръгнал, докъде е стигнал, разпитват се местни хора. Разчитаме на тях да намерим истинската причина. Изразходва се много ресурс заради човешката грешка. В пожарната имаме специализиран екип за разследване на произшествия. Сформират се групи с полицията, които стигат до някаква информация за виновния. Но не е само човешкият фактор. Имали сме случаи мълния да подпали дърво в непроходима местност и пожара го хванахме, когато стигне до населеното място.

- Достатъчно ли са пожарникарите? Какви мерки трябва да се вземат, за да не сме неподготвени?

- Броят на пожарникарите е константа - около 5500 души. В зависимост от обстановката те могат да бъдат насочени към различни точки на страната. Към момента имаме хора, правим ротации, сменяме ги на 24 или 48 часа. Вече е задействан и Механизмът за гражданска защита, по който идват колеги от Чехия и Румъния. Техника имаме, макар да виждате стари руски машини, които колегите поддържат. В годините са се доказали, че вършат работа, и при такива ситуации ги ползваме.

- Стана ясно, че облеклото на огнеборците е с изтекла годност.

- Да, това е основен проблем. Изпитваме нужда от облекло за гасене на полски и горски пожари. От министерството имаме добра новина, че са обявили обществена поръчка за 4000 облекла, на първо време ще запълнят дупката. Надяваме се да дойдат до края на годината. Изпитваме нужда и от облекла за гасене на пожари в сгради.

- Какво друго е нужно за осигуряване на безопасни условия на труд?

- Елементарни неща - маски да ни предпазват от фините прахови частици, ръкавици, олекотени каски, обувки за планински терени. Такива липсват.

- Сега с какво са оборудвани хората на терен?

- Масово ги виждаме с фланелки с къс ръкав, в единични случаи са с пожарникарско облекло. В повечето случаи са с кубинките от строевото ни облекло. След такива случаи през годините винаги има брак. Камиони се чупят, бързаме да ги възстановим. От ръководството ни уверяват, че се очаква да пристигнат среден и тежък клас камиони за гасене с консумативите към тях като шлангове и струйници.

- Имаме ли ресурс за поддържане на летателна техника?

- За това трябва политическа воля. Видяхте за медицинските хеликоптери каква борба беше. Колко човека трябваше да пострадат от липсата им? При нас е същото. Винаги сме имали нужда, преди години сме ползвали помощ от руснаци, гърци. Не сме толкова беззащитни, но сме неподготвени за това, което ни е приготвила майката природа.

- Как реагираме сега?

- На национално ниво е свикан оперативен щаб, в който се получава информация от колегите на място. Прави се разстановка откъде да се вземат и насочат екипи към проблемните места. Не трябва да се действа на сляпо, защото на някои места има нужда от много ресурс - и хора, и техника.

- Стана дума за политическата воля. Еднакви ли са усилията, когато на власт е служебно правителство?

- Задълженията на министъра и премиера са насочени към преодоляване на тази криза, без значение дали са временно избрани. Освен правителството се включват и кметовете по места. Виждате, обявяват бедствено положение, разчитат да се отпуснат допълнително пари за селските стопани и за доброволците, за вода и храна.

- Каква е ролята на доброволците? Повече помагат или пречат? Обучени ли са достатъчно?

- Във всяка община има създадени доброволни формирования. Всички доброволци минават курс на обучение, който им дава насоки за работа. Те знаят как да ползват необходимото оборудване и са ни от голяма помощ, благодарни сме им.

- Какво ви разказват колегите от терен? Кога почиват?

- От София имахме 4 екипа в Хасково, предислоцирахме ги в Стара Загора. Положението е критично на места. На моменти вятърът прави пожара страшен. Затова имаме помощ от общините, инженерна техника. Задължително ги пускаме да почиват, защото представете си след две денонощия работа човек не е полезен на себе си, камо ли на обществото. Ротираме ги, ако изтеглим трима за почивка, нови трима отиват. Не оставяме мястото без пожарникари. С общи усилия се надяваме да го преодолеем.

Искам да поздравя и колегите от Гражданска защита, които на 18 юли имаха професионален празник.

Четете още

Пожар избухна в центъра на София (снимки)

Пожар избухна в центъра на София (снимки)

Огнеборци зоват: Не хвърляйте цигари от колите, така стават пожарите!

Огнеборци зоват: Не хвърляйте цигари от колите, така стават пожарите!

КОШМАР В НЕДЕЛЯ! Магистрала "Хемус" в пламъци, "Тракия" с 15 км задръстване (ВИДЕО)

КОШМАР В НЕДЕЛЯ! Магистрала "Хемус" в пламъци, "Тракия" с 15 км задръстване (ВИДЕО)

Пожар гори край сарая на Ахмед Доган

Пожар гори край сарая на Ахмед Доган

Реклама
Реклама
Реклама