Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1847066 www.bgdnes.bg

Волен: Не гледам Капка в "Денсинг Старс"

Волен Сидеров:

Не е имало такава
търговия с депутати

Не гледам Капка в "Денсинг старс"

На практика сме канцеларска, а не парламентарна република

Предни управления съсипваха повече от ГЕРБ


Кой е той

Волен Сидеров е лидер на "Атака" и от вчера бивш депутат от 41-вото Народно събрание. Роден е на 19 април в Ямбол. Парламентарната му група единствена не присъства вчера на заключителното заседание. Какво мисли за отминалия мандат Сидеров, справиха ли се от ГЕРБ и дали ще му липсват парламентът и работата той коментира за "България Днес".

Надя Панкова

- Честит последен ден на парламента, г-н Сидеров. Защо не се появихте дори и формално в събранието, въпреки че го напуснахте?
- За нас последният ден дойде доста по-рано, така е. За парламента ще ви кажа, че, уви, очакванията ни, че мнозинството на ГЕРБ ще промени модела си за приемане на закони, не се сбъднаха. И ние, и много хора в България смятахме, че ГЕРБ ще отговарят на дневния ред на обществото, на нацията и народа, а не да предлагат лобистки закони и директиви на ЕС, които много често са умопомрачителни.
 

Реклама

- Но председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че могат да бъдат обвинени за много неща, но не и за лобистки закони.
- Точно това беше основната им слабост. В някои случаи, когато имаше обществено недоволство, тези закони се спираха с натиск - така стана с шистовия газ, с АСТА. И нито едно от предложенията на "Атака" не мина през стената, наречена "ГЕРБ и купени депутати".

В този парламент за пръв път видяхме една невероятно корумпирана симбиоза между управляващата партия и около 20 депутати, подписали декларация за принадлежност към ГЕРБ след напускане на групата си и получаващи откраднатите от партиите пари като възнаграждение за предателството си. Така ГЕРБ управляваха повече от половината си мандат и всички се възмущавахме - нямаше аналог с предишни парламенти.


- Няма ли поне нещо, което да оцените като плюс за този парламент?
- Имаше едно-единствено позитивно нещо. ГЕРБ след много упорита битка от наша страна приеха решение правителството да ускори връщането на тракийските имоти, взети от Турция. За съжаление това остана само на хартия. Всички закони не доведоха до нищо по-добро за българското общество - доходи, перспективи за бизнес, икономика.

Да не говорим за пенсионерите и хората в сферата на здравеопазването и образованието - отиваха надолу през цялото време. Депутатите на ГЕРБ бяха абсолютни послушковци, които изпълняваха исканията на ръководството си.
- Само ГЕРБ ли носят вина за плачевно ниския рейтинг на събранието от 6%?
- Не само ГЕРБ, но и другите партии, които не правеха нещо по-различно. Някои от тях направиха много по-големи поразии от ГЕРБ - Костов е несравним, той води класацията по поразии за държавата.

НДСВ и с ДПС, и тройната коалиция разпродаваха и колонизираха България. Казвам, че ГЕРБ не направи нищо да излезем от тази схема.
- Ще ви липсва ли парламентът?
- Аз съм се борил, преди да вляза в парламента, за разлика от много други, които стават депутати, без да знаят защо. Аз знам за какво се боря и се боря и това е разликата между мен и тях.

А доколкото това, дали ще ми липсва нещо в парламента чисто човешки - не. Там никога не съм се чувствал уютно и комфортно. Лошото е, че в България парламентът е придатък на Министерския съвет - на практика сме една канцлерска република, а не парламентарна. Хората с право искат промени, трябва да могат да избират пряко този, който ще ръководи истинската власт - правителството.

Реклама

Това е и една от моите идеи. И трябва да има яснота кой с какви идеи излиза. Другите мълчат, говорят за задкулисия и сделки. А онези, които са управлявали и са нанесли щети на България, просто да се оттеглят от политиката.
- Гледате ли шоуто "Денсинг старс", където участва бившата ви съпруга и политически опонент Капка Георгиева?


- Не, не го гледам. Ограничил съм до минимум телевизията, тъй като съм концентриран върху програмни документи, ограничил съм се до новините. Не само такива шоу програми - не гледам нищо.   

Реклама
Реклама
Реклама