Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1847341 www.bgdnes.bg

Гацу и компания вадят фалшиви документи за хора извън ЕС

Българска престъпна група издава документи на имигранти от страни, които не са част от ЕС. Така се отваря възможност във Великобритания да се вкарват десетки хиляди нелегални. Те могат да се възползват от социалните услуги на страната. Това пише британският вестник "Сън", позовавайки се на свое разследване.

Българите пътували свободно във Великобритания и предстои ограниченията за ползване на социални услуги от тях да паднат от януари заради европейски разпоредби. В момента бандити правят фалшиви български документи за хора от страни извън ЕС, което ще им позволи да влизат свободно във страната.

Реклама

Разследващ репортер на "Сън", представил се за украинец, си извадил фалшива българска лична карта от бандит на име Гацу в София за 475 британски лири. Той получил изряден, издаден от правителството документ след 24 часа на избраното от вестника фалшиво име Валери Романов. Когато получил документа, Гацу му казал: "Сега я получаваш много евтино. С нея можеш да заминеш веднага за Лондон. След няколко месеца ще можеш да работиш там или да поискаш жилище, пари, здравни грижи или безплатно училище от правителството - както правят поляците. Тогава вече цената на тази карта ще е пет пъти по-висока.
Мнозина ще се натискат за тях. Вече съм продал много такива на хора от арабски страни, на руснаци, индийци."

Фалшификаторът е част от растящия в София черен пазар на лични документи за влизане във Великобритания. Съмненията са, че криминален контингент от Сърбия, Косово и Македония са сред мнозината, които вече са се възползвали от тези документи да влязат нелегално във Великобритания, пише „Сън".

В престъпната схема били намесени корумпирани служители от паспортната служба в София. Гацу ръководел бизнеса си от сладкарница в район Триадица, посочва още вестникът. Той предложил и още от стоката си - лични карти, шофьорски книжки, университетски дипломи. "Всички са оригинални, с оригинални печати и прочие. Личните карти са истински, но не са регистрирани в системата", похвалил се Гацу.

Вестник "Сън" допълва, че тази банда далеч не е единствената в България, която се занимава с този бизнес, а в момента около 42 хиляди българи, живеещи във Великобритания, не могат да претендират за социални услуги, освен ако не са работили поне година.

Това обаче ще се промени в началото на идната година, когато дори безработни българи ще могат да ползват безплатно здравеопазване, жилища и социални помощи.

Реклама
Реклама
Реклама