Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1847466 www.bgdnes.bg

Намериха цигулката от "Титаник"

Уникална цигулка, свирила при потъването на "Титаник", се появи изневиделица на бял свят.

Инструментът е бил собственост на музиканта Уолас Хартли, шеф на малкия оркестър на кораба, който свири и в последните минути на трагедията в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. Хартли и останалите 7 музиканти стоят на покрива и буквално до финалния миг изпълняват британския химн.

Реклама

34-годишният цигулар се удавя заедно с колегите си и дълго време историците смятат, че инструментът от палисандрово дърво е безвъзвратно изгубен. Оказва се, че десетилетия той събира прах на тавана на стара къща в град Бридлингтън.


Тялото на Хартли е открито 10 дни след трагедията с "Титаник", а причината за смъртта му е измръзване. Той е носил спасителна жителка, а към гърдите му била прикрепена кожена чанта с цигулката вътре. Трупът е транспортиран от САЩ обратно в Обединеното кралство, а заедно с него и струнният инструмент.

Цигулката е предадена на годеницата на Хартли - Мария Робинсън, която след смъртта си през 1936 г. я завещава на благотворителната организация "Армия на спасението". После се озовава у любителка музикантка, чийто син я намира на тавана.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама