Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1847561 www.bgdnes.bg

Българите мечтаят да се върнат в пещерите

Българите мечтаят да са пещерен човек, жител на самотен остров и френски земеделец. Това са само част от мечтите на българите, които масово искат да заживеят в миналото.

Социологическото проучване е на института за модерна политика, цитирано от Би Ти Ви.

Стрес, преумора и непоносима динамика - така повечето описват съвременния живот. Затова голяма част от тях биха предпочели спокойния живот на отминалите векове.

Реклама

Половината българи биха се върнали да живеят в миналото. Някои от тях дори биха заели мястото на пещерния човек, сочи проучването.

„30% от българите биха искали да живеят като средновековен благородник, следващата позиция е на германски чиновник от 19 век, следващата - френски фермер от 20 век, а една четвърт биха живели като древногръцки философи", обясни Евелина Славкова.

Всеки десети пък би искал да попадне на самотен остров, твърдят още социолозите. Факторите за това са много. „ГМО-та, замърсен въздух, непредвидимост на ситуацията. Тук мога да цитирам Марк Твен, който казва, че няма нещо, което да не би могло да се случи днес, допълни Славкова.

И въпреки странните мечти на българина, социолозите казват, че стремежът за изолация все пак не е повсеместен.

„Добрата новина е, че половината българи биха предпочели да живеят този живот, който живеят в момента", смята представителят на института.

Тези хора отчитат, че рисковете и непредвидимостта все пак имат и положителни страни и пое няма да им е скучно.

 

Реклама
Реклама
Реклама