Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18476368 www.bgdnes.bg

Готвачът на Тодор Живков се пенсионира

Людмила Живкова беше човек, изпреварил времето си, не беше отровена, щях да знам, казва бай Данчо

Готвачът на Тодор Живков - бай Данчо, или Йордан Стоичков, най-сетне се пенсионира на 75 години! Майсторът на черпака до миналата година заместваше колеги в скъпарски ресторанти на хотели.

Реклама

"Дойде време да си почина. Тръгнали сме сега с жена ми за юбилей на дъщерята във Варна. Тя ще стане на 50 години. Много неща видях, преживях, време ми е за почивка", сподели с усмивка бай Данчо.

Брежнев, Кастро, Пахлави, Чаушеску и Саддам са яли от ръката на бай Йордан Стоичков. Освен шаха и диктаторите той е хранил и всякакви чужди делегации, пратеници и дипломати дълги години, когато са били гости на бившия Първи - Тодор Живков.

Йордан Стоичков работил в системата на УБО, а след това става личен готвач на Тато.

"Не можеш да станеш готвач на Тодор Живков с ходатайство. Извоювал съм си мястото", убеден е г-н Стоичков. От дългогодишната си работа с Първия пази много добри спомени. "Знаеше личните проблеми на всеки от обслужващия персонал", обяснява бай Данчо. "По отношение на храненето беше много етичен човек. Но какво да кажа за Людмила - беше надраснал времето си човек. И ето, преди ден, ако беше жива тя, щеше да стане на 82, а си отиде само на 38 години", споделя топготвачът.

Людмила, както и баща й Тодор не обичали месо, а типичната българска постна кухня - баница, качамак, чушки пълнени с боб, боб чорба. "И сега често ме питат за разни рецепти от соцвреме. Давам ги, разбира се, хората се радват", казва бай Данчо.

Дипломираният кулинар се грижил сам за храната на държавния глава и на Людмила. Тодор Живков никога не му се бъркал в работата. Продуктите на първите мъже се изследвали от химико-бактериологична лаборатория, преди да отидат в кухнята. Но Живков никога не ял храна, приготвена от други готвачи.

Реклама

"Живков не сядаше никога сам на масата. Когато нямаше гости, канеше някой от персонала да му прави компания", спомня си Стоичков. За менюто се грижила медицинската сестра Ани Младенова и тя решавала какво ще яде Живков. "Ако например ни каже, че е качил килограми, готвехме нещо по-леко. Лятото се е случвало да яде по цяла седмица диня и таратор, но по негово желание", казва готвачът. Той е категоричен, че смъртта на Людмила Живкова не е от отравяне, защото иначе първи щял да знае. "Аз й приготвях яденето, щях да знам, ако имаше такова нещо. Но тя не е отровена, а си отиде от масивен инсулт", категоричен е бай Данчо.

Йордан Стоичков напуска "сладката" служба през 1989 г. по собствено желание, тъй като умората му дошла в повече.

След това популярният "Мистър черпак" готви на частни партита и в скъпарски хотели. Бай Данчо има излезли и книги с рецепти, както и участия в тв предавания. "Сега ми се иска тотално да си почина, пък ако се наложи, винаги мога да се върна", смее се Йордан Стоичков.

Четете още

В хоспис издъхна и последният приближен на Людмила Живкова

В хоспис издъхна и последният приближен на Людмила Живкова

Готвачът на Тодор Живков - Бай Данчо: Людмила не беше отровена,пръв щях да знам
Готвачът на Тодор Живков - Бай Данчо: Людмила не беше отровена,пръв щях да знам

Готвачът на Тодор Живков - Бай Данчо: Людмила не беше отровена,пръв щях да знам

Реклама
Реклама
Реклама