Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18476948 www.bgdnes.bg

Ники Априлов РАЗКРИ: Криско и Мария Илиева са мои ученици

В българския ефир няма детско предаване, защото децата не са електорат

Кой е той

Наричат го бащата на всички талантливи музикални деца на България. Защото 19 години води емблематичното музикално детско предаване "Като лъвовете" в ефира на БНТ. Името му е Николай Априлов, но всички го наричат Ники. Тази година актьорът, чиито възпитаници през годините са десетки български поп и оперни певци, посрещна своята 70-годишнина на 18 април. Той е роден в София, където завършва през 1972 г. столичното 33-то училище "Ернст Телман". През 1979 г. се дипломира в специалността "Актьорско майсторство за драматичен театър" в класа на проф. Елка Михайлова в тогавашния ВИТИЗ. Ники Априлов е актьор, автор, режисьор на стотици концерти, фестивали, спектакли и е председател на журито на великотърновския театрален фестивал "Малкият принц".

- Здравейте, Ники, връща ли се емблематичното детско музикално предаване "Като лъвовете" на екран, за което се появиха публикации в медиите?

Реклама

- За съжаление, не. Организирам конкурс за деца таланти, който ще се проведе във Варна и е със същото име, оттам вероятно се появиха и спекулации за предаването. В момента тече записване за участието на талантливи деца, а на финала ще зарадваме гостите с концерт на открито във Варна. Жури ще определи победителите, за които сме подготвили страхотни награди, а не някакви пластмасови купи, които да раздадем на децата. Разделили сме участниците на три категории - май-малки, средна възраст и тийнейджъри до 18 години.

- Кои от стотиците лъвчета, минали покрай вас, днес са успешни певци и музиканти? Сещам се, Искрен Пецов ми е казвал, че е ваш ученик?

- Така е, но той е мой ученик от времето на Двореца на пионерите преди много години, където водех школа. От по-младите е Криско, поп певицата Мария Илиева, сегашният диригент на Софийската филхармония Константин Добройков, братът на световноизвестното ни сопрано Соня Йончева - Марин Йончев, талантливият Георги Дюлгеров от Бургас, Росен Ненчев, който е любимият тенор на Хосе Карерас, много са. 

- Знаете ли приблизителната бройка на талантливите хлапета, които през десетилетията са минали през вашата школа?

- Не, но много бяха. За 19 г. много деца минаха през "Като лъвовете".

- Кога спряха детското предаване, което бе първото музикално риалити в родния ефир?

Реклама

- През 2008 година. Но, вижте, няма никъде в родния ни национален ефир - в кабеларки, в регионалки, в националните телевизии, никъде няма предавания за деца. Но пък има само политика, политика, политика, първи мандат, трети мандат, втори мандат и само политика, нищо друго и нищо за децата.

- Как си обяснявате, че няма детско предаване в българския ефир?

- Защото никой не се интересува от детската аудитория, защото децата са негодни като електорат.

- С какви мотиви го спряха?

- Без мотиви. Много мои колеги са преживели същото. Те не казват, че са ни спрели, камо ли мотиви да посочат. Но не съжалявам за нищо. Вижте с какво въодушевление, интерес и позитивни коментари хората посрещнаха музикалния детски конкурс "Като лъвовете", който организираме във Варна!

- Вие сте бащата на детския музикален формат, а кой е кръстник на предаването?

- Двамата с покойната Катя Кисимова измислихме името на предаването, защото търсихме внушението, че лъвът е цар на животните, форматът е за най-талантливите деца.

- Защо според вас е редно от ранна детска възраст да внушаваме на хлапетата, че са силни, смели, доблестни, почтени като царете на джунглата - лъвовете?

- Защото талантът трябва да се поощрява, той е като цвете - трябва да го поливаш, да го отглеждаш, да го обгрижваш. Ако отглеждаш таланта, той ще даде плод, ако го оставиш на произвола, той ще буреняса и ще умре.

- Какво още освен детско музикално тв предаване им липсва на съвременните деца?

- Не само музикално, въобще детски предавания няма в българския телевизионен ефир. Какво да ви кажа, аз продължавам да работя и да преподавам актьорско майсторство в едно училище и смея да твърдя, защото имам контакт с деца, че им липсва възпитание и за жалост нямат интерес към знанието и информираността. Мислите си, че децата, като седят на телефоните, четат и събират знания, не, те играят на игри, не трупат знания. И цари невиждана неграмотност! Всичко това е плод на липсата на отношение към децата. Например в театрите за детските спектакли се дават най-малко пари, подценяват се децата като зрителска аудитория. За детските спектакли не се раздават "Аскери", "Икари" и други отличия. Защо? Всичко това е сбор от негативните явления, които влияят върху възпитанието на българските деца, които са поставени в съвременната ситуация, която бих оприличил като джунгла. Който оцелее, оцелее!

- Наскоро станахте на 70 години. Какво си пожелахте на юбилея?

- Пожелах си да съм здрав, истината е обаче, че се чувствам на 35 години, честна дума! И си пожелавам пак - да подминавам с презрение човешката лошотия.

Четете още

Ники Априлов, режисьор и актьор: Тръгваме на турне без Лили!

Ники Априлов, режисьор и актьор: Тръгваме на турне без Лили!

Режисьорът Николай Априлов:
Емил Димитров е недооценен

Режисьорът Николай Априлов: Емил Димитров е недооценен

Легендарният водещ Ники Априлов:

Емил Димитров си отиде неоценен!
Легендарният водещ Ники Априлов:

Емил Димитров си отиде неоценен!

Легендарният водещ Ники Априлов: Емил Димитров си отиде неоценен!

Ники Априлов прави моноспектакъл  за живота на Емил Димитров

Ники Априлов прави моноспектакъл за живота на Емил Димитров

Реклама
Реклама
Реклама