Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1847755 www.bgdnes.bg

Йосич живял до МВР

Скандалното оперативно дело "Лале" срещу Сретен Йосич, което скара бившия премиер Бойко Борисов и депутата от ДПС Христо Бисеров, всъщност е папка, пълна със СРС-та, но без никакви доказателства.
Това обяви вчера бившият депутат Мария Капон, която участваше в комисията, проверявала престоя на сръбския мафиот у нас. Тя бе създадена през 2008 г., след като Йосич обяви пред съда в Белград, че е бил покровителстван от българските служби за сигурност.
"Това, което е доказуемо, е, че на 28 януари 2000 г. от австрийските служби към нашите постъпва името Марко Миосаблевич, което е едно от ползваните от Йосич. Едва пет месеца по-късно МВР отговаря, че ще проверят информацията. Подобно забавяне подсказва за умисъл. Още повече че съпругата на Йосич живее в България от 98 г. с децата им", обясни Капон.
Родните служби в крайна сметка се задействат след силен натиск от чужбина. Така са засечени разговори от телефонни кабини близо до МВР, по-късно се оказва, че и самият Сретен е живял в близост до вътрешното министерство. Ченгетата засичат, че сръбският мафиот многократно е минавал българската граница, а системата "Скреч" не е била задействана и той не е бил задържан.
Полицаи припомнят, че това се е случвало, преди Бойко Борисов да стане главен секретар на МВР. Затова хората, покровителствали Сретен Йосич, трябва да бъдат търсени в правителството на Иван Костов. Това неведнъж е признавано и от самия Борисов.
"Въпреки усилията на част от българските служби българската държава и българското правителство са покровителствали определени престъпници", свидетелства пред парламентарната комисия Бойко Борисов.
Според хора от МВР Йосич не е единственият бандит, радвал се на подкрепа от държавата. По думите им от папката "Лале" става ясно, че са покровителствани Иван Тодоров-Доктора, Косьо Самоковеца, Димата Руснака, Бай Миле, както и дясната ръка на Доктора - Петър Петров-Амигоса. Всички те направиха сериозна кариера в подземния свят.
Най-фрапиращият случай е свързан с албанския наркотрафикант Метуш Байрами. С покровителството на шефове от МВР шиптърът успява да вземе българско гражданство по времето на Костов и необезпокоявано движи нелегалния си бизнес оттук. Едва след смяната на властта Байрами е арестуван и пратен в Италия, където получава 16 години затвор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама