Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1847791 www.bgdnes.bg

Серджо Спаньола, адвокат на Евелин Банев в Италия: Брендо не иска да се връща в България!

Екип на "България Днес"

"Банев не иска в България! На този етап той няма да си идва. Това е неговото желание - да остане тук, в Италия, докато делото му приключи. Ситуацията е много деликатна. Ние, неговите защитници, също смятаме, че е по-добре той да остане тук." Това разказа пред "България Днес" адвокат Серджо Спаньола.
Той и колегата му Марио Бруза защитават Евелин Банев-Брендо пред съда в Милано. Там соченият за "кокаинов крал" е подсъдим за трафика на 40 тона дрога годишно през Италия. Следващото заседание по това дело е след три седмици.
"Отлагането на заседанието няма нищо общо с отвличането на дъщерята на Банев. Датата е сменена заради съдията. Заседанията ще се проведат през април", обясни още Спаньола.
Днес ще се проведе заседание в Софийския градски съд, на което магистратите трябва да решат дали да пратят Брендо и на румънските власти. В Букурещ искат да го съдят за разпространение на дрога. Заповедта за арест на Евелин Банев-Брендо в Румъния бе издадена на 5 февруари тази година за трафик на кокаин. Според властите в Букурещ наркотиците са били пренесени от Латинска Америка за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации. През 2011 г. Евелин Банев и Радослав Атанасов са организирали доставка в северната ни съседка от 1000 килограма кокаин. Около 50 кг от това количество са били доставени в Букурещ. Румънско ченге под прикритие успяло да сключи рекордна сделка с българския мафиот.
Очаква се българските адвокати на Брендо да изтъкнат като основен мотив Банев да не бъде пращан в Румъния отвличането на дъщеря му Лара. Юристите ще поискат той да не бъде предаван на властите от Букурещ до намирането на детето. Най-вероятно Брендо няма да се яви на заседанието, тъй като вече е бил разпитан за отвличането на дъщеря си в затвора в Италия. Български прокурор е отлетял за Апенините в събота и лично е разпитал Евелин Банев. - Това съобщи обвинител №1 на България Сотир Цацаров. Поводът за това бил отвличането на дъщеря му Лара, като надеждата е той да помогне на разследването. Момичето е в неизвестност от почти две седмици, след като беше отведена от въоръжени бандити пред къщата, в която живее в кв.Бояна в София. Брендо ще остане под строга охрана в затвора в Италия до лятото. Това станало ясно от факс, получен в София след усилена кореспонденция между съдебните власти на двете държави. Банев сам поискал да остане, докато процесът срещу него в Милано приключи. Мотивът на Брендо вероятно е от съображения за сигурност - не е изключено и той да стане мишена като малката си дъщеря. Другата причина е, че транспортирането му в момента ще се окаже скъпо.
Брендо бе задържан в Созопол на 16 май 2012 година в рамките на международната полицейска операция "Кокаинови крале". Тогава бяха арестувани общо 30 души. Евелин Банев бе предаден на италианските власти в края на юли миналата година, Според информация в България той е бил настанен в италианския затвор "Реджина Чели".
"Не мога да ви кажа къде се намира г-н Банев, това е конфиденциална информация", обясни адвокат Спаньола. Юристът е категоричен, че само той и неговият колега Марио Бруза имат достъп до Евелин Банев. Затова се наложило именно те да съобщят на Брендо за отвлечената му дъщеря.
Според неофициална информация Банев се е връщал тайно в България във връзка с отвличането на дъщеря му.

Лара още е в неизвестност

Вече две седмици няма и следа от 10-годишната дъщеря на Брендо - Лара. Тя бе отвлечена на път за училище от трима маскирани бандити, с чорапи на главата и въоръжени с автомати "Калашников". Инцидентът станал пред дома на семейство Баневи в столичния тузарски квартал Бояна. Още преди да се качи в колата, която да я закара на училище, се чули викове: "Лягай на земята!". Бандитите стреляли по шофьора на детето, който бе улучен с два куршума. Лара била вкарана в черен джип БМВ Х5 и откарана в посока Околовръстното шосе.

Намериха автомата на похитителите?

Автомат "Калашников" с пълнител бе открит в изоставен строеж в Бояна. Находката веднага предизвика асоциации с оръжието на похитителите на дъщерята на Брендо - Лара. Преди две седмици трима маскирани бандити, въоръжени с автомати "Калашников", похитиха 10-годишното момиче пред дома му.
Оръжието било открито в недовършен строеж на ул. "Владимир Димитров- Майстора" 7 в тузарския софийски квартал. Автоматът е намерен в срутена сграда, уточняват от МВР. Парцелът от 840 кв.м е собственост на хазартния бос Емилиян Байкушев. Бизнесменът държи 4 казина в столицата. Сградата била изоставена, след като са изградени носещите колони и е излята едната плоча.
Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че е открит калашник в Бояна. Но отрече, че оръжието е трябвало да бъде използвано за атентат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама