Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1848147 www.bgdnes.bg

Евровзрив! Кипър излиза от ЕС! Забраниха паричните преводи

 

Ако Кипър не харесва спасителното споразумение, може да излезе от еврозоната. Това е заявил германският финансов министър Волфганг Шойбле, съобщава БТА.
В края на седмицата финансовите министри отпуснаха на закъсалата страна спасителен заем от около 10 млрд. евро, което бе по-малко от първоначално поисканото от Никозия.
Шойбле е изтъкнал като аргумент факта, че островната държава не представлявала риск за еврозоната и следователно би могла да отхвърли спасителното споразумение и да напусне валутния съюз без сериозни последствия за икономиките на останалите страни членки.


Гръцкият вестник "Етнос" отбелязва, че позицията на Шойбле се споделя също от шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, както и от северните страни, като Холандия и Финландия.
Изказването на Шойбле разкрива по драматичен начин задкулисието в Еврогрупата, по време на което изглежда е бил оказан страшен натиск върху Кипър от групата на "хардлайнерите", начело с германския финансов министър, коментира вестникът.

Реклама

Банките в Кипър със забрана за парични преводи

Кипърската централна банка /КЦБ/ забрани на всички кипърски банки временно каквито и да е преводи и платежи както в страната, така и в чужбина.

Това се съобщава в писмо на КЦБ, цитирано от сайта 24h.com.cy. Според медиите това е "нов удар по кипърските банки".

По-рано кипърското правителство отложи за понеделник обсъждането в парламента, което трябваше да се състои в неделя по постигнатото споразумение за спасителен план за изпадналата на ръба на фалита кипърска икономика.

Изискването на международните кредитори е за облагане на депозитите в кипърските банки с 6,75% до 9,9% в зависимост от размера на сумите и на лихвите по тях. Това, както и повишаването на корпоративния данък срещу отпускането на заем от 10 милиарда евро, предизвика шок в страната.

Президентът Никос Анастасиадис също отложи за понеделник речта си пред депутатите и обръщението към нацията, които трябваше да произнесе в неделя в защита на спасителния план, който той определи като болезнен.

Депутатите трябва да одобрят споразумението преди банките да отворят врати във вторник, тъй като понеделник в Кипър, /както и в Гърция/ - първият ден от Великденските пости - е неработен ден.

Реклама

ТВ каналът Сигма твърди, че Анастасиадис полага големи усилия, за да осигури поне обикновено мнозинство в парламента, където неговата партия ДИСИ има 20 депутати от общо 56.

Комунистическата партия Акел, която разполага с 19 депутати, отхвърли условията, поставени от кредиторите Брюксел още през февруари.

Според държавната телевизия банките може да останат затворени и във вторник, ако процесът на ратифициране на споразумението се проточи

 

 

Реклама
Реклама
Реклама