Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18483382 www.bgdnes.bg

Ето го паметника на Дядо Добри

  • 110 години от рождението на Светеца от Байлово 
  • Столичната община даде зелена светлина за поставяне на монумента в парк "Гео Милев" 

6-годишната борба за издигане на паметник на Дядо Добри най-сетне има пред себе си светъл хоризонт. Столичната община дава зелена светлина за поставяне на монумента в парк "Гео Милев" и изгледите това да се случи стават все по-ярки на фона на 110-ата годишнина от рождението на Светеца от Байлово, която отбелязахме навръх Илинден.

Реклама

Експертно-художествен съвет към Столичната община дава положително становище на идеята на сдружение "Азбукари" и съмишленици "Монумент Дядо Добри - първият паметник на Доброто в България" да бъде поставен на метри от храма "Света Троица" в столичния квартал "Гео Милев" в парковото пространство. Там вече бе открит паметник на легендата на "Левски" Георги Аспарухов-Гунди, а със статуята на Добре Добрев ще се продължи започнатата традиция за увековечаване паметта на по-съвременни изявени български личности.

В становището си членовете на експертно-художествения съвет правят препоръки към вносителите на идеята за леки корекции, като например разположените пред паметника камъни да отпаднат, а фигурата на благочестивия столетник да бъде в седнало положение, а не издигната върху постамент над нивото на погледа, за да кореспондира с изповядваните от Дядо Добри скромност и аскетичен начин на живот.

Вече коригираният проект поема към Столичния общински съвет за гласуване. Ако общинарите приемат финалния вариант, той отива за разглеждане в художествена комисия към Министерство на културата. При положително становище и там проектът продължава своя път към Направление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община за виза за проектиране. След одобрение следва разрешение за строеж и изпълнение.

"Навремето всички говореха за Дядо Добри, а след кончината му почти всички го забравиха. На дарителски принцип и драго сърце се включих в този проект, за мен е удоволствие и чест да работя по него. В тези консуматорски времена трябва да се намира балансът между духовното и материалното. Хубавото е, че се прави на място, където ще има голям поток от хора - парк с много млади семейства с деца. Хубаво е родителите да ги заведат пред бъдещия паметник и да им разкажат за дейността на Добре Добрев - ще бъде възпитателно и поучително", посочи пред "България Днес" архитект Димитър Бакалов, който не пести сили и енергия да доведе нещата докрай.

"Композицията на монумента е с кръстовидна форма, която подчертава духовната връзка с Бог. На заден план е храм "Света Троица", което затвърждава отношението на Дядо Добри към православната вяра. Фигурата ще е от бял варовик, създадена от децата от Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино", разясни още арх. Бакалов.

Реклама

"Монумент Дядо Добри - Първият паметник на Доброто в България" е инициатива за единение на българския дух и стремежи. Единство на вярата в утрешния ден. Тя е общонационална кауза за фокусиране на обществената енергия към чистотата, състраданието, достойнството и добродетелите в отговор на търсенията на българското общество във времената, когато все по-често се питаме - къде е Добротата?!", споделя председателят на сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова, която е двигателят на инициативата.

В 6-годишната борба инициаторите са изправени пред множество институционални битки. Първоначалната идея е паметникът да бъде поставен пред "Св. Александър Невски", в преддверието на която до последно благодетелят събираше средства в църкви в цялата страна. А наред с това се превърна и в най-големия дарител на патриаршеската катедрала, предавайки на служителите й 35 700 лв.

Следват години безуспешни опити монументът да бъде поставен там, а след това и пред столичния храм "Свети Седмочисленици", където също години наред Добре събираше средства. По-късно усилията са насочени към парк "Гео Милев", който е на територията на Столичната община.

Сагата се заплита, когато кметът на район "Слатина" Георги Илиев решава да организира обществено обсъждане, от което няма нито протокол, нито запис, но на базата на него Илиев отказва да предостави място, независимо че в парка има предостатъчно, споделя Кирилова.

По-късно от Столичната община отправят покана към инициаторите отново да представят идеята си пред тях и колелото пак се завърта, като положителното становище на художествено-експертния съвет дава мощен тласък към по-светъл хоризонт за реализация на общонационалната кауза 6 години след нейното начало.

"Сдружение Азбукари", Единение "Българи за България" и Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино искаме да насърчим българите у нас и по света да издигнем на пиедестал Доброто като символ на сближаване на хората, да построим мост на приятелството и доверието, за да срещне и укрепи тази връзка не остротата на различията, а мекотата на предложенията и идеите в името на добруването на българското общество", казва още Цвета Кирилова.

Четете още

6 години от смъртта на Дядо Добри

6 години от смъртта на Дядо Добри

СРАМ! Няма място за паметник на Дядо Добри

СРАМ! Няма място за паметник на Дядо Добри

Ловчанският митрополит Гавриил: Дядо Добри трябва да има паметник

Ловчанският митрополит Гавриил: Дядо Добри трябва да има паметник

Забравиха дядо Добри!

Забравиха дядо Добри!

Реклама
Реклама
Реклама