Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1848408 www.bgdnes.bg

Социолози: Бойко дезертира, но пак първи по резултат

69% от българите смятат, че Бойко Борисов е подал оставка, за да избяга от отговорност. Това каза социологът от агенция „Медиана" Кольо Колев пред bTV.

71% от българите смятат, че Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% смятат, че го е направил, за да спаси страната. Според проучването на "Медиана" ако изборите бяха сега, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП - 20,4%. Данните се отнасят към месец март 2013 г.

Реклама


По информация на "Галъп" пък ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%. Данните са обаче от месец по-рано - към февруари. Политологът Първан Симеонов направи аналогия на властта с горещ картоф, тя ще бъде дори нежелана.

"ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите", каза Симеонов.

„В момента ситуацията прилича на политическа безизходица - и протестът се намира в отлив и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", категоричен бе политологът.

Според него на предстоящите избори ще се сблъскат два подхода - единият е „дайте да обединим сили и да управляваме заедно", а другият - „когато отговорността е обща, е ничия".

„Има хора, които ненавиждат всяка форма на елит. Героят в момента е този, който никога нищо не е бил", заяви Кольо Колев.

Ако не се намери политически субект, който да канализира нещо цивилизовано, това може да избие в перманентна политическа криза с фашизоидни и националсоциалистически елементи, смятат специалистите. По думите на Първанов у нас се търси човек, който да разкара „лошите" и да напълни джобовете. Колев добави, че „сега не е моментът на разума, а на крясъка", а в такава среда партии като тази на Меглена Кунева например не може да виреят.

Реклама
Реклама
Реклама