Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1848846 www.bgdnes.bg

"Парафиненият Принц" грабна наградата за най-добър късометражен филм

Българският късометражен филм "Парафиненият Принц" на режисьора Павел Г. Веснаков и продуцентите Моника Балчева и Орлин Руевски спечели Наградата за най-добър късометражен филм в рамките на 17-тото издание на международния "София филм фест" (СФФ).

Прецедент в историята на фестивала е, че режисьор печели наградата за късометражно кино за втори път.

Реклама

Павел Веснаков спечели наградата „Джеймисън" в рамките на 15-тото издание на СФФ с дебютния си филм „Влакове" през 2011 година, както и за най-добър български късометражен филм на фестивала в Балчик - "В Двореца".

С „Парафиненият Принц" Веснаков повтори успеха си и взе същите отличия и на двата фестивала. Освен това филмът е награден със „Златна роза" за най-добър късометражен филм на фестивала във Варна през 2012 година и специална награда на журито от международния фестивал в Сараево 2012 година.

Историята на "Парафиненият Принц" е вдъхновена от истински случай, в който младо момче убива близките си. Грубо и с няколко думи може да се каже, че лентата разказва за млад мъж, който осъзнава, че животът му се разпада и се връща в квартала, където е отраснал. Заедно с най-добрия си приятел от детинство той попада в капана на саморазрухата и търси спасение в спомени и дрога. Филмът показва шокиращата действителност за живота на някои хората в България.

В лентата ясно се усещат силата на реализма и емоционалната ударност, с които режисьорът постига болката на едно поколение.

В главните роли са Александър Алексиев, Валери Йорданов и Яна Титова. Оператор на филма е Орлин Руевски. Продуцент на филма е Моника Балчева.

Реклама
Реклама
Реклама