Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1849009 www.bgdnes.bg

Хрупаме със зъби от мишки

Загубите ли един или повече зъби в устата, получавате днес имплант или протеза. В бъдеще липсите биха могли да се заменят с хибридни зъби - тоест от съединяването на човешки с миши клетки.

Изследователи от кралския колеж на Стоматологичния институт в Лондон са в състояние да съчетаят човешките клетки от тъканта на венците със стволови клетки от ембриони на мишки. Тези клетки-клъстери са били поставени в бъбреците на възрастни мишки и израснали там, за да се видят в тях зъбоподобни структури.

Реклама

При изследването им е открит не само дентин - основният компонент на зъбите, но и твърд емайл, който обгражда зъбите като защитен слой. Освен това е установено, че се е развил и корен.

За направата на протези в лаболаторни условия в бъдеще учените се надяват да ползват клетките от мишките като "семена", за ги имплантират директно в човешка челюст и да растат там като истински зъби.

Клетки от ембрион на мишка, наречена mesenchyme, могат да се развият в различни тъкани в тялото - например в кости, мазнини и кръвоносни съдове.

"Следващото голямо предизвикателство ще бъде да се размножават човешките възрастни мesenchymen, за да произвеждат зъби. Досега ние само управляваме ембрионални стволови клетки ", казва пред британския вестник "Дейли Мейл" ръководителят на изследването проф. Пол Шарпл. Резултатите от изследването са публикувани в последното издание на "Вестник по дентални изследвания".

Използването на човешки ембрионални клетки би било неетично и непрактично. Първо изследователите трябва да намерят начин да приложат "метода на клетки" на възрастен индивид.

Реклама
Реклама
Реклама