Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1849021 www.bgdnes.bg

Европа и Русия във война със САЩ за Марс

Русия и Европейската космическа агенция (ЕКA) подписаха договор за сътрудничеството в областта на изследването на Марс, съобщи „Гласът на Америка".

Споразумението предвижда към Червената планета да бъдат изстреляни космически сонди през 2016 и 2018 година.

Реклама

От името на Русия документът бе подписан от шефа на „Роскосмос" Владимир Поповкин, а за ЕКА подписа си сложи ръководителят на агенцията Жан-Жак Дорден. Сключването на споразумението за сътрудничество се състоя на официална церемония в Париж.

Полетите до Марс ще бъдат организирани в рамките на проекта „ЕкзоМарс", който предвижда използване на орбитален модул и на демонстрационен десантен модул.
Както съобщават руските медии, през 2016 година ще бъде пусната орбитална сонда, която ще транспортира до Марс модулът EDM, който трябва да изследва планетата.

Подобна мисия е планирана и през 2018 година.

„Роскосмос" ще се включи с ракети носители „Протон", спускателен апарат и платформа за работа на повърхността на Марс.

Амбицията е чрез взетите на Марс проби да се установи категорично дали има или е имало живот там.

Орбиталната сонда Trace Gas Orbiter ще изследва атмосферата на Червената планета.

Първоначално ЕКА планираше да реализира този проект заедно с НАСА. Преди година американците обаче се оттеглиха заради липса на средства.

Реклама

Американската космическа агенция вече обяви, че анализът на данните, събрани от марсохода „Кюриосити", дава основоние за твърдения, че на Марс е имало условия, подходащи за живот. НАСА смята да прати втора подвижна лаборатория през 2020 година.

Ако ЕКА и „Роскосмос" реализират успешно своето сътрудничество, Европа и Русия ще изпреварят САЩ в проучването на Червената планета.

Досега ЕКА е инвестирала в проекти над 400 милиона евро. Смята се, че той ще възлезе на над 1,2 милиарда евро.

 

Реклама
Реклама
Реклама