Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1849186 www.bgdnes.bg

Новият папа наследи Хубавия Георг

Бисерка БОРИСОВА
В деня на покровителя на Католическата църква - Свети Йосиф, новият папа Франциск ще встъпи официално в длъжност.
За интронизацията му в Рим се събират десетки от най-видните политици на планетата - включително вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който е ревностен католик. Безспорно цялото внимание ще бъде насочено към новия папа, но една от най-популярните фигури до него - личният секретар на бившия папа Бенедикт Шестнайсети - Георг Гансвайн, също приковава вниманието.
Според първоначално огласената информация архиепископът красавец Георг ще продължи да живее и да служи на оттеглилия се Бенедикт, но ще бъде и главен секретар на наследника му. До момента това не бе официално потвърдено. А причината за затишието е само една - появилата се информация, че Бенедикт Шестнайсети и Георг Гансвайн са една високопоставена гей двойка! Внушенията се появиха първо в. "Ла Република", а след това бяха и директно написани от католическият блогър Андрю Съливан. Последният дори заяви, че има мощно гейско лоби, което управлява Ватикана.
Така Хубавия Георг, както светското списание "Венити Феър" нарече 56-годишният архиепископ, след като постави лика му на корицата си, е на път да се превърне в "ябълката на раздора" в католическия свят. С избора на папа Франциск Ватиканът се опитва да очисти името си от множеството скандали, в които Римокатолическата църква се забърка през последните години. В тази черна поредица гей и педофилските драми заемат централно място. Странно или не, но след като като Андрю Съливан разпространи теорията си за връзката между бившия папа и главния му секретар, Ватиканът изобщо не реагира. Нямаше възмутени коментари на кардиналите, настояване за извинение, нямаше заведени дела за клевета, обида и уронване на имиджа. А всички помним далеч по-безобидни случаи, в които Светият престол е отвръщал на секундата - включително на откровено безумните твърдения, че антените на Радио Ватикана сеят рак!
Не са малко тези, които се питат дали с това мълчание сега Рим разчита на фразата "всяко чудо за три дни". Или просто е решил да жертва Хубавия Георг?
Кой е всъщност човекът, разгорял деликатната война във Ватикана? Георг Гансвайн е роден на 30 юли 1956 година в Германия. Има двама братя и две сестри. Като тийнейджър играе футбол и се опитва да подражава на идола си Франц Бекенбауер. Запалва се и по тенис. После работи като ски инструктор, взима дори лиценз за пилот. По същото време създава и рок банда. Фен е на "Бийтълс" и "Пинк Флойд", ходи с дълга коса. В последните години в гимназията обаче чул хората да казват, че рокът е "дяволска музика". Твърди, че тогава за пръв път чул "гласът Божий" и сложил кръст на музиката. Така на 18 години решава да се отдаде на църквата. Записва теология във Фрайбург, където е свещенослужител и до днес. В края на 90-те става професор по право в Университета на Светия кръст в Рим. През 2000 г. служи на церемония при папа Йоан Павел Втори. През 2003 г. вече е главен секретар на все още кардинала Бенедикт Шестнайсети. Когато Бенедикт оглавява Ватикана през 2005 г., Георг се мести заедно с него в Апостолическия дворец в Рим. От 2006 г. насам Георг придружава Бенедикт по време на всичките му аудиенции, пътувания в чужбина, срещи с религиозни и политически представители.
Още с пристигането си в Италия Георг Гансвайн разпалва любопитството на медиите. Външността на германеца няма как да остане незабелязана. Синеок, елегантен, с перфектна фигура и обноски, той би бил пленителен плейбой, ако не се бе отдал на служба Богу. Папараци успяват да го снимат, докато играе тенис, а снимките му по шорти и тясна тениска обикалят изданията. Гансвайн невинаги носи дългото католическо расо, понякога придружава папата и небрежно, но винаги стилно облечен - дори когато е с джинси.
Въпреки че е най-довереното лице на Папа Бенедикт Шестнайсети, Хубавия Георг не се лишава от светски събития, с което още повече се превръща в атракция за медиите. Личният секретар на папа Бенедикт Шестнайсети не крие, че преди да стане свещеник, е харесвал много жените и понеже изглеждал доста добре, бил почти "тероризиран" от тях в училище. Имал и няколко кратки "романса". Журналистите на Апенините веднага захапват стръвта и изравят последното му гадже. Италианското списание "Грация" се добира до някогашната любов на Гансвайн - Габи Шацле. Въпреки че били лудо влюбени и готвели женитба, двамата са разделили, когато 18-годишният Георги чул Божия глас. Покрай цялото внимание, насочено към Гансвайн, неминуемо се появи и статия как секретарят на Бенедикт Шестнайсети се разхождал през малките часове на нощта около Катедралата в Милано с неизвестна дама под ръка.
Така години наред журналистите на Апенините, къде по-елегантно, къде по-директно, "намигваха", че мъж с външност, която трудно оставя равнодушни жените, се е лишил напълно от дамска компания. И точно когато почти бяха успели да наложат тази теза, разкритията на блогъра Андрю Съливън за връзката на Георг и бившия папа разбиха легендата на парчета. В момента бъдещата съдба на архиепископа ражда дори залози. Според едната версия той няма да се задържи дълго в Рим и под един или друг претекст ще бъде отпратен в Германия. Според друга - ще остане да служи основно при бившия папа Бенедикт. Трета версия гласи, че множеството почитатели на хубавия епископ ще го бранят до последно и няма да разрешат той да пострада заради "неверни слухове".
Покрай разразилия се скандал мнозина светски хроникьори в Италия стигнаха до един и същи извод - никога няма да се разбере дали бившият папа е гей, но ако е гей, то определено има отличен вкус!  


Донатела Версаче му посвещава колекция

От момента, в който стъпва в Италия, Георг Гансвайн се превръща в модна икона. Преди години дизайнерката Донатела Версаче лансира колекция, за която откровено сподели, че е вдъхновена от вида на немския архиепископ. Гансвайн коментира суматоха така: "Италианските медии пишат прекалено ласкателни неща за мен. Чудех се как да реагирам - да кажа ли нещо, или да игнорирам случващото се. Избрах второто. Лошото е, че когато съдите човек само по външността, може да не видите истинската му същност."


Бившият папа го засипва с титли

Още на следващата година след избора си папа Бенедикт Шестнайсети повишава любимия си личен секретар и провъзгласява Гансвайн за прелат (един от най-висшите католически постове при епископите). На 6 януари 2013 г. - около месец преди да обяви, че се оттегля, папа Бенедикт отново възнаграждава Георг. Той го назначава и за епископ на италианския регион Урбисалия, и за Prefecture of the Papal Household - тоест шеф на цялата папска свита, която участва в церемониите.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама