Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1850019 www.bgdnes.bg

Шок и ужас в Кипър, банките затвориха

Банков колапс обхвана Кипър и заплашва да катурне още една икономика в Европа, която вече е пред прага на финансова катастрофа.

В островната държава настъпи масова паника след предложението от ЕС за спасителен заем от 10 млрд. евро. В замяна на него Брюксел иска от Никозия драстични мерки. На първо място всички банкови депозити до 100 хил. евро трябва да се обложат с 6,75%, а тези над 100 хил. евро - с 9,9 процента. Най-богатите, които имат в трезорите по над половин милион евро, трябва да дадат на хазната 15% от тях.

Реклама

Извънредният данък предизвика гнева на дребните вложители, а хиляди излязоха по улиците да демонстрират срещу тежките европейски условия. Освен това, опасявайки се от масово изтегляне на средства, Централната банка спря до второ нареждане всички банкови операции в Кипър. Новата седмица започна с тотален блокаж - никой не може да нарежда нито трансфери, нито плащания през трезорите.


Парламентът в Никозия бе свикан на извънредно заседание в понеделник за гласуване на спасителния план, но то беше отложено за вторник. Европейските условия ядосаха и Русия, тъй като значителна част от вложителите в Кипър са руснаци. Предполага се, че кризисният данък ще лиши руските вложители от близо 3,5 млрд. евро.

"Ако Кипър не харесва спасителното споразумение, може да излезе от еврозоната. Страната може да напусне валутния съюз без сериозни последствия за икономиките на останалите страни членки", опита се да успокои ситуацията германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама