Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1850043 www.bgdnes.bg

Бойко Борисов първенец в тегленето на траверси

В Кюстендил ромите от квартал "Изток" организираха традиционните за Тодоровден състезания с коне. По традиция от 1906 година, от центъра на квартала тръгна шествие с файтони. Старейшините на каруците, а също и жури - Курте, Станимир и Гечо предвождали шествието, като крайната точка била ливадата до пречиствателната станция за отпадни води на Кюстендил, съобщи Дарик. 

В надбягването за бързина са участвали общо 40 коня. Победител е Милчо Златанов с кон - Империал, следван от Велко Борисов с кон - Буря и Вергил Стоянов с кон - Боби. Победителят получил 50 лева, чувал царевица и ечемик, и една бала сено.

Реклама

Във второто състезание - за теглене на траверси, най-бърз е бил конят Бойко Борисов, чийто притежател е Пенко Димитров. След него финишират Мартин Анкин със Светкавица и Благой Евтимов с Гръмотевица. Наградният фонд и тук е 50 лева за победителя и за тримата по чувал царевица и ечемик, и бала сено.

След оспорваното състезание празникът в ромския квартал е продължил с дълги хора. По традиция се е раздавало питка и варена царевица за здраве.

Наградата за най-красив кон беше присъдена на Валентин Данчов-Рико, отличен беше и най-мършавият кон в надпреварата.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама