Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1850661 www.bgdnes.bg

20 г. за Брендо

Над 20 години затвор може да получи Евелин Банев-Брендо от съда в Италия, обявиха пред "България Днес" италиански магистрати. В момента срещу Дкокаиновия кралУ тече процес в Милано за трафик на дрога. Заедно с Брендо обвиняеми са още 29 души, които според италианските магистрати са вкарвали в страната над 10 тона кокаин годишно.

За техен шеф е обявен Банев, който лично е финансирал и надзиравал всички операции по доставката на дрога от Южна Америка. Логично обвиненията, повдигнати срещу него, са най-тежки. За момента те са три. Първото е за ръководство на група от повече от трима души за наркотрафик. В случай че бъде признат за виновен, Брендо ще получи 20 години. Присъдата може да стигне и 30 години, когато бандата е повече от 10 души, какъвто е случаят с Брендо.

Реклама

Наказанието на Банев може да се увеличи и заради другите две обвинения. Едното е за участие в престъпна организация, която е купувала кокаин от Южна Америка и го е доставяла до Европа. За трафика били използвани различни кораби и яхти, собственост на Брендо и аверите му. Третото обвинение е за трафик на наркотиците, а присъдата е отново до 20 години затвор и глоба от 260 000 евро.

Трите присъди може да бъдат намалени с по една трета след съгласието на Брендо делото да се гледа по съкратена процедура. Така ще се избегнат излишни формалности и разтакаване и процесът ще приключи до края на юли тази година.

Едва след това Брендо може да бъде върнат у нас, където да продължи процесът за пране на пари срещу него. Тогава ще стане ясно дали Банев може да бъде екстрадиран и в Румъния. Там срещу него също се води разследване за трафик на дрога от Латинска Америка. То започва, след като румънско ченге под прикритие успява да си купи от Брендо 50 килограма кокаин. Искането за екстрадиция на Банев бе изпратено в началото на февруари и трябваше да бъде разгледано от Софийски градски съд вчера. До решение не се стигна, тъй като румънските власти така и не бяха изпратили материалите по случая. Съдия Владимир Астраджиев им даде срок да ги изпратят до 26 април, когато е следващото заседание, в противен случай ще прекрати процеса срещу сочения за Дкокаинов кралУ. Защитата на Брендо коментира, че дори документите да бъдат изпратени, екстрадицията в Румъния няма как да се случи. Причината е, че прокуратурата в Италия отказва да върне у нас Банев, което прави провеждането на заседанието невъзможно.

Според запознати отказът е направен след изричното настояване на Брендо да остане в Милано до края на процеса. Същото искат и тамошните власти, защото разходите по ежемесечните разходки на Брендо Милано - София са за тяхна сметка. Заради изискването за мощна охрана всяко едно пътуване струва десетки хиляди евро. Сума, която тежи сериозно на италианския бюджет.


Манекенка отсвири Тинко Гарев


Огромна присъда рискува да получи и дясната ръка на Брендо Тинко Гарев. Срещу него е повдигнато обвинение за участие в организирана група за трафик на наркотици. В случай че бъде осъден, ще отиде за 10 години зад решетките. Според италианските власти Гарев лично е наемал и плащал за яхтите, с които дрогата е пренасяна от Южна Америка към Европа. Като дясна ръка на Банев Тинко отговарял и за прането на десетките милиони евро печалба от продажбата на наркотиците. Според спецченгета част от парите се доставяли до България от Гарев натъпкани в огромни торби. За да не го спипат митничарите, той не се свенял да използва и децата си като прикритие. В един от случаите в ролята на муле влиза и новороденото му бебе, в чиито пелени са натъпкани десетки пачки. Това става ясно от досъдебно производство, образувано срещу Гарев в края на октомври 2006 г. в свиленградската прокуратура. Тогава Гарев, който е от Хасково, бил задържан на граничния пункт Капитан Петко войвода с укрити 38 065 евро. Вместо истинската стойност на пренасяната валута човекът на Брендо Дзабравил" за маститата сума и записал в декларацията, че минава българо-гръцката граница само с 3065 евро.

Въпреки откритите доказателства разследването набързо е смачкано и Гарев оневинен. Следващият му сблъсък с полицията е през лятото на 2012 г., когато е арестуван при операция "Кокаинови крале" и екстрадиран в Италия. По време на процеса у нас плътно до него бе втората му съпруга - манекенката Елисавета Стоянова. Верността на атрактивната брюнетка се оказа от ден до пладне, разкриват близки на Герев. Малко след като той е пратен в Милано, щедрата й издръжка спира и моделката набързо си намира нова компания.

Освен на манекенката Елисавета Тинко Гарев спира издръжката и на бившата си съпруга Анна и сина им Васил. Липсата на пари веднага се отразява и на техния бизнес. Така няколкото ресторанта и нощни бара, които те държат в София, набързо са закрити.
Тинко Гарев в момента се намира в затвора ДВиджеваноУ до Милано. Той също се съди по съкратена процедура като Брендо.

Реклама
Реклама
Реклама