Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1850668 www.bgdnes.bg

Видин в паника от потоп

Иво АНГЕЛОВ

Жителите на Видинско са в паника от прииждащите води на река Дунав. Местните хора още живеят със спомените от минали наводнения и са в непрекъснат стрес, че имотите им може отново да бъдат залети.

В село Ботево се оплакаха, че остава само метър до критичната точка, при която населеното място ще бъде наводнено. При заливането на пътя към селото потопът тръгва да навлиза и в сградите, разположени в ниската част на селото и да залива мазетата им. Хората се успокояват, че поне земеделските им земи са защитени, защото са на по-високо място и водата трудно може да достигне до тях.

Реклама

Вчера нивото на Дунав край Видин достигна близо 750 см и бяха приведени в готовност помпените станции в случай на ново покачване и преливане. Прогнозите обаче са, че до ден-два водният стълб ще стане по-нисък. Най-високо е увеличението край Русе - 50 сантиметра, но бреговете на града са много високи и няма опасност от наводнения. Край Ново село нарастването пък е едва 4 см и вчера достигна кота от 698 см. Състоянието на защитните диги във Видин е добро, съобщи Димитър Йоцов, който е ръководител на хидротехническия район (ХТР). Всички защитни съоръжения по поречието са проверени от експерти от ХТР - Видин. Ако нивото на река Дунав премине 750 сантиметра, ще бъде обявена първа степен на готовност от плана за реагиране при високи води.

"Дунав няма да залее български градовете въпреки повишението на нивото си от последните дни и изкуствено създаденото напрежение сред хората", заявиха пред "България Днес" от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Хидролозите обясниха, че нивата на водоема не са критични и до няколко дни положението ще се успокои. "Подобно повишение на нивото е характерно за всяка година по това време. В Централна Европа - Полша, Словакия и Чехия, имаше валежи и нивото на река Тиса, която се влива в Дунав, също се повиши. Това оказа влияние и затова има покачване", коментираха от агенцията. От там допълниха, че хората в момента са в безопасност, защото височината на дигите е достатъчна.

Българските експерти много внимателно следят и какви количества вода се изпускат от хидросъоръжението "Железни врата", което се намира в сръбския участък на реката.
Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав потвърдиха, че предположенията за няколкометрови цунами по водоема са несъстоятелни и само природен катаклизъм може да причини подобни вълни.

 

Остава бедственото положение в Трявна

Бедственото положение в община Трявна остава, но децата ще тръгнат на училище. Това обяви кметът Драгомир Николов. В четвъртък вечерта ураганен вятър със скорост над 100 км/ч опустоши Габровска област, като отне два човешки живота и нанесе значителни материални щети.

"Успяхме да възстановим подходите към училищата и покривната конструкция на ОУ "Васил Левски" в Плачковци. Бедственото положение остава, тъй като в някои населени места има прекъснато електрозахранване", обясни Николов. В община Дряново обаче бедственото положение беше отменено. В неделя привечер изцяло е било възстановено енергозахранването на всички домакинства.

В Габрово до последно ще преценяват дали да отменят бедственото положение. Според първоначалните анализи само за аварийни ремонти на общинската собственост щетите надхвърлят 3 млн. лв. До този момент за възстановяване на щети от бурята са подадени 39 молби.

Реклама
Реклама
Реклама