Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1850923 www.bgdnes.bg

Секретарка спира избиването на 48 000 евреи (видео)

Милена Милева

Като танца танго - две напред една назад, а понякога и две назад една напред - описа филма "Недадените" след премиерата му генералният директор на БНТ и председател на УС на БНТ Вяра Анкова.

Публиката остана впечатлена от мащабната актьорска игра на екипа, от красиво заснетите и монтирани кадри, от много колоритното - панорамно, но и личностно съдбовно, връщане в една епоха, белязана с унижаването и спасяването на 48 000 евреи от сигурна смърт.

Реклама

Историческият епос е прозорецът между времената "тук и сега" и тогава - преди 70 години.

Спасяването на евреите е спасението на самия български народ, за да не се наредим в онази "Световна история на безчестието", както се изрази проф. Валери Стефанов тази вечер. Той ясно очерта двете антитези на историческия филм и лицата, около които клони ту едната, ту другата страна на драмата.

Продуцентът Мирослав Боршош от "Артишок" поясни, че най-силният образ е женският - на Лиляна Паница - реално съществувала историческа личност, секретарка на комисара по европейските въпроси Александър Белев. Тя първа разкрива пъкления план за депортиране на евреите от България в лагерите на смъртта. До голяма степен именно на Лиляна Паница се дължи и тяхното спасение. Тя е имала достъп до строго секретна информация, която използва в името на „не даването" на 48 000 човешки живота на сигурна смърт.

Актрисата Лидия Инджова блестящо влиза във филмовата история като първата актриса, която пресъздава на екран образа на Лиляна Паница. Действията й са от решаващо значение за мобилизиране на обществеността в защита на евреите. До сега нейното дело не е било популяризирано, наред със самия факт, че сме единствената държава в света, която не е позволила еврейски поданици да бъдат депортирани.

Носителката на ролята сподели, че Лиляна е малкият човек, не герой, и тя именно преобръща историческите събития в най-благоприятна посока.

Министърът на културата в служебния кабинет Владимир Пенев е в ролята на митрополит Кирил в "Недадените". Тя е натоварена с особено сериозна отговорност, която той описва като влизане на сто процента в образа. Главеният секретар на Светия синод дръзва да се опълчи срещу властите, за да спаси подготвените за депортиране в лагерите на смъртта евреи. Заради хуманната си и смела постъпка митрополит Кирил е провъзгласен за "Праведник на народите". Актьорът съумява завидно професионално да се слее с одухотворения си герой.

Реклама


В „Недадените" актьорът Кирил Бояджиев се заема със сериозната задача да пресъздаде историческата личност Димитър Пешев. Той изиграва главна роля в спасяването на българските евреи. Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. посмъртно получава орден Стара планина. В историческата драма образът му за първи път получава екранен еквивалент. Кирил Бояджиев майсторски се справя със сложният му образ.

Роберт Янакиев пресъздава Петър Габровски. Ролята му е колкото сложна, толкова и отговорна, тъй като образът на министъра на вътрешните работи е сред главните действащи лица на политическата сцена до 1943 година.

Реклама
Реклама
Реклама