Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1851731 www.bgdnes.bg

Проф. Михаил Константинов: Не работя за никоя партия

 

 Бисерка БОРИСОВА
Предизборната кампания у нас започна още преди официално да е стартирала. Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска вчера от служебния премиер Марин Райков да освободи председателя на "Информационно обслужване" Михаил Константинов. От ДПС изразиха  "притеснения" от публичните ангажименти на проф. Михаил Константинов, като намекнаха, че той работел за ГЕРБ. "България Днес" потърси коментар от шефа на "Информационно обслужване" по темата.

 


- Господин Константинов, лидерът на ДПС Лютви Местан изрази пред служебния премиер Марин Райков "опасения", че ръководеното от вас "Информационно обслужване" щяло да работи за ГЕРБ на изборите. Как приемате това?
- Коментарът ми е ясен и кратък - не работя за нито една партия! Това, че някои партии не ми харесват, е друг въпрос. Да, има формации, които наистина не обичам, и то е ясно защо, но не съм правил никога политически коментари в полза на който и да било друг.
- Изказването на ДПС бе коментирано по форумите като опит за предварително извинение за предстояща изборна загуба. Има ли логика в такова сравнение?
- Това е очевидно. Наистина не ги разбирам какво искат да кажат от ДПС. Само човек, който не разбира изобщо изборния процес, може да твърди, че резултатът от изборите може да се манипулира. Трябва да имаш съвсем изкривена представа за света, за да мислиш така. Съжалявам такива хора! Направо си ги питайте тях за какво говорят, защото аз не схващам.
И пак повтарям - не съм привърженик на никоя партия, защото смятам, че партиите не са на ниво. Те не отговориха на очакванията на хората. И както виждате, хората вече не ги искат.
- Самите хора знаят ли какво искат?
- Не знаят, но и не им е работа да знаят. Те са объркани. Знаят само, че повече не искат да живеят така. Останалото е работа на политиците и на елитите - да задават подходящия дневния ред на обществото. Когато не го правят, хората излизат на улицата. И понякога искат невъзможни неща - просто защото други хора не са си свършили работата. Защото българският политически и интелектуален елит не е на ниво.
- Но когато има граждански вълнения, а хората не знаят какво искат, не става ли прекалено страшен "филмът"?
- "Филмът" със сигурност не е безопасен. Но разчитам на здравия разум на българския народ. Предстоящите предсрочни избори идват, за да успокоят малко топката. Има много конкретни действия, които могат да се предприемат. Да облекчат безработицата, която е непосредствената причина за вълненията.
Но най-дълбоката причина за протестите е неудовлетвореността от начина на живот. Защото сред протестиращите има и хора, които не са чак толкова бедни. Те също не искат да живеят по този начин.
- Едва ли обаче са прозрели как живеят едва сега.
- Така е. Българите са си виновни, защото търпят до дупка. Да бяха скочили малко по-рано! На мен сметката ми за януари и декември от предния отоплителен сезон е почти същата. Ясно е, че не са само сметките проблемът. Много по-дълбоко е всичко.
Но този проблем не е само български. Цяла Европа се вълнува в момента. Гледаме месеци наред какво става в Гърция. А новините от последните часове в Кипър са направо ужасяващи! Заплашват да сринат цялата банкова система на Европа. А от това по-страшно няма! Това, което се случва в Кипър, е болшевишка мярка. Не може да има болшевизъм и демокрация в Европа!
- Нека да обясним на хората какво точно се случва с банковата система в Кипър и има ли опасност да се пренесе у нас.
- В първия момент реших, че чета някаква шега. Значи вие си поверявате парите в банка, като получавате почти конституционна гаранция, че дори и да фалира банката, ще ви се изплати всичко. А сега идва един момент, в който ви казват, че ви взимат от парите - слагат ви налог около 10 процента върху тях! Без да е паднал метеор, без да има война. Просто ей така, защото държавата взела заеми, които не може да изплати, и е на път да фалира. Това е безумие! Надявам се да го спрат, защото ще се получи ефектът на доминото в цяла Европа, включително в България. Ще останем всички без пари и на някои хора ще им се случат наистина много тежки случки! Разбирам да подгониш някой незаконно забогатял, да го питаш откъде са му парите. Това - да! Но някакъв човечец, дето има някакви си 500 евро, 1000 евро и просто да му ги вземеш - това вече е бандитизъм!
- Има ли опасност хората в България да започнат масово да си теглят парите от банките в следващите дни?
- И да ги изтеглят, това по никакъв начин няма да помогне, ако цялата банкова и финансова система на Европа се срине. Ако с 1000 лв. ще може да си купиш само един хляб, какво като си си изтеглил парите...
- Минали сме го вече този път, знаем до какво води.
- Минали сме го, разбира се - през Първата световна война е било така, по времето на Жан Виденов социалистите ни докараха пак до там. Дай, Боже, сега да имаме акъл!
 - БСП обаче обяви, че ако спечели изборите, ще въведе данък богатство. Тоест по-високи данъци за богатите чрез прогресивното подоходно облагане, както и завишено облагане на потребление лукс. Как ще коментирате това?
- Коментарът ми е доста простичък тук. Има една приказка, че когато боговете искали да погубят някого - първо му взимали акъла! Да гледат в БСП какво става във Франция. (Именно французи, включително актьорът Жерар Депардийо, взеха чуждо гражданство, за да не плащат нововъдения данък лукс - б.а.) Това ли искат социалистите да се случи и тук?! Нека да бъдат наясно, че законово може да се направи всичко, но в промените трябва да има и справедливост!
Има и нещо друго - ако избягат и малкото инвеститори, които имаме в момента, какво ще стане?
- Защо са толкова малко инвеститорите в България дори сега, когато данъчната ни политика е в техен интерес?
- Да, данъците в България са ниски и би трябвало да се харесват на инвеститорите. Но те са малко, защото тук най-много ги рекетират! Като дойдат инвеститорите в България, почва такъв рекет от чиновниците, че те бягат! За съжаление, както и да се смени данъчната ни система, този рекет ще си остане.
В допълнение Волен Сидеров постоянно реве за национализация. Комунизъм ни залива отвсякъде! Така вече пукнат инвеститор няма да дойде и безработицата главоломно ще скочи.
- Вече бяха регистрирани няколко формации от средите на протестиращите, които заявиха намеренията си да участват в изборите. Как може да стане това?
- Сама такава формация вече не може да участва, няма време. Може да се лепне за друга формация. Или пък чрез независими кандидати.
- Не се ли получава парадокс - те протестират срещу сегашната политическа система и партиите, но пък се връзват с тях, за да участват в изборите?
- В Изборния кодекс друг вариант не се предвижда - поне ако не искаме у нас да има метежи, държавни преврати. Ако протестиращите искат да променят системата по цивилизован начин, това може да стане само чрез начините, които са предвидени в самата система. Тоест, ако някой иска да променя политическия модел чрез свикване на Велико Народно събрание, това може да стане само по парламентарен път. Друг е въпросът, че протестиращите моментално ще загубят ореола си на играчи против системата, защото вече ще станат част от нея. Другият начин, разбира се, е представители на протестиращите да влязат в парламента като независими. Но пък и самите те се изпокараха помежду си. Това е то - българска е оная приказка за "кой да води бащина дружина".
- Като ви слуша човек, ще си каже: "По-добре да беше дошъл краят на света".
- То натам вървят нещата. Виждате какво става у нас, какво става в Европа, как Щатите печатат ли, печатат нови банкноти... Дето се казва - яжте и пийте, носете си новите дрехи. Единствените пари, които имате, са тези, които вече сте изхарчили, бе казал преди време Нобелов лауреат. На скромен въпрос от залата: "А тези пари от сметките ни какви са?", той отговорил: "Те все още не са ваши. Ако в този момент умрете, това са пари за вашите наследници". Виждате колко проста е сметката!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама