Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1851733 www.bgdnes.bg

Депутати изгоряха с пари за бензин

Парламентаристите взимат под половин заплата

Депутати изгоряха
с пари за бензин

Гаф изпраска отсъствия на избраници за края на март

Надя Панкова

Законова хватка на бившия председател на парламента Цецка Цачева остави депутатите с празни джобове. Повечето от избраниците не успели да си вземат парите за изразходвания по обиколки бензин, тъй като Цачева орязала разходите им, научи "България Днес".
Вместо пари за шест месеца, както бе лимитът за харчене на гориво, Цачева без предупреждение свила сумата само за последните 2,5 месеца. "Много хора изгоряха с парите за гориво, тъй като не знаеха, че сумата е разграфена за два месеца и малко, а не за шест, както по принцип беше", призна пред "България Днес" Кирил Гумнеров. Той уточни, че повечето от опарените му колеги са ентусиасти, които учредяват нови партии и обикалят цялата страна за изборите.
Междувременно стана ясно, че избраниците ще получат парите си "на час по лъжичка". Заплатите на депутатите и допълнителните пари за представителни разходи също са орязани. "Ще ни преведат заплатите и представителните за изработеното време - ден по ден, както сме били на работа. Тоест ще получим всички колеги по-малко от половин заплата", пресметна пред "България Днес" бившият зам.-шеф на ГЕРБ Димитър Главчев.
Междувременно пък чиновнически гаф изпраска неизвинени отсъствия на част от депутатите чак до края на март. В сайта на парламента масово на избраници им се изправили косите, като видели, че отсъстват в дати, които още не са настъпили. "Какво? Как така не съм бил на работа на 28 март? Днес е 18-и, това е невъзможно", коментира изумен ексдепутатът Емил Радев. Според списъка в сайта на събранието той не е отишъл на работа на 28 март и се е скатал заедно с Ахмед Доган и Делян Пеевски. От администрацията на парламента коментираха, че е допусната техническа грешка и това са отсъствията на депутатите за февруари, които автоматично били прехвърлени за март. Грешката бързо бе коригирана, въпреки че предизвика и весели коментари от страна на депутатите.

Излапали двойно
повече в бюфета

Двойно повече пари са отишли от парламентарния бюджет за храна на депутатите. Това сочи справката за разходите в сайта на парламента. Вместо планираните за храна 295 000 лв. са похарчени 472 113 лева за ястия от стола и бюфета на събранието. Според депутати повишеният оборот се дължи на многото външни посетители в парламента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама