Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1851766 www.bgdnes.bg

Чакат ново чудо от Ванга

Деяна ПАВЛОВА
Къщичката на Ванга на Рупите най-сетне ще бъде отворена за първи път след нейната смърт на 11 август 1996 г. Тълпи от почитатели на пророчицата още отсега се канят да отидат и да се докоснат до вещите на Ванга с надеждата, че те ще им помогнат да намерят щастие и изцерение.


"Чакаме чудеса да се случат, ако ни дадат да се допрем до нейните предмети" - категорични са петричани.
С отварянето на къщата ще се разреши близо 17-годишна епопея. Домът на пророчицата бе затворен веднага след смъртта на й през 1996 г. Оттогава никой не е влизал вътре, а според вярващите в силите на баба Ванга мястото е заредено със страшно много енергия и би помогнало на много хора. Отварянето на дома на пророчицата събуди вяра в много хора. Близките на баба Ванга от Петрич са сигурни, че вътре ще се случи невероятното.
"Всички искат да зърнат какво има вътре в къщата, да видят нещата й. Повечето посетители се приближават и гледат през прозореца. То се вижда оттам, но не е същото като да се докоснеш до вещите й. Чувството вътре е друго. Да минеш по коридорчето, да зърнеш стаите и да почувстваш духа на Ванга е незаменимо", обясни Серафим Иванов, пазител на комплекса на Рупите.

Реклама

Очаква се къщата на Ванга да бъде отворена до 2-3 седмици, съобщиха от общинския съвет в Петрич. Вече е сформирана комисия, която трябва да извърши опис на инвентара в постройката. След това вещите ще бъдат прехвърлени на фондация "Ванга", което ще позволи и да се отвори самата къща.

Проблемът с отварянето досега бе, че самата къща принадлежи на фондацията, но вещите вътре са държавна собственост. С годините всички обещават, че ще направят опис и ще дарят вещите на фондацията, но това така и не става. Комисия за извършване на опис вече е съставена и до края на месеца трябва да се направи въпросният опис.
"Дано този път наистина да отворят къщата, но искам да съм сигурен, преди да говоря. Дали вещите ще останат в къщата зависи от държавата. Ако питате мен, всичките неща на Ванга трябва да останат тук, на Рупите, защото те няма какво да ги правят. Нещата й са съвсем малко и са похабени от времето", обяснява още Иванов.

Веднага след като мине описът, от фондация "Ванга" ще огледат къщата. Тъй като от 17 г. никой не е стъпвал вътре, не се знае какво ще е състоянието й. Според Серафим Иванов, най-вероятно ще се наложи първо да й се направи ремонт и след това хората ще могат да идват на посещения.

"Със сигурност няма да има никаква такса за вход или за паркинг. Баба Ванга, като бе жива и гледаше на хората, никога не е казвала, че иска пари. Кой колкото има е оставял. Ние и сега тук нямаме входна такса. Не взимаме пари и за правене на снимки. Хората трябва да се докоснат сами и да почувстват всичко", казва още пазителят на къщата на пророчицата.



Японци снимат филм за нея

Японци посетиха Рупите във вторник, за да заснемат документален филм за Вангелия Пандева Гущерова - Ванга. Той ще бъде излъчен по тамошната телевизия, тъй като в Страната на изгряващото слънце много почитат нашата пророчица.
"Дойдоха във вторник оператор и режисьор тук на Рупите към 14 часа. Имаха си тяхна програма, водеха и преводач, който да ни казва какво искат да знаят. Стояха до 19 часа и после си тръгнаха", обясни Серафим Иванов.
Екипът кинаджии се срещнали с хора, които са познавали пророчицата. Разпитали ги за спомените им с нея. Те ходили и до къщата на баба Ванга в Петрич. След пет часа снимки се отправили обратно за Япония.
Екипът кинаджии не пропуснали да си купят и книгите и дисковете за Ванга, които могат да се вземат от комплекса на Рупите.
Японците не са правили кастинги, тъй като филмът ще е изцяло документален. Те са направили сценарий, като идеята му е да се разкаже за живота на прочутата пророчица.

 

 

Какво ще ти се случи

Вангелия Пандева Гущерова (известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга) е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя е притежавала дарба да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.
Родена е в 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев.В 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. Постепенно започват да и? приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.
Приписваните й необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.Ванга умира на 11 август 1996 година.

 

Предсказва смъртта на Борис III


Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата ДКурскУ и атентатите от 11 септември. Тези предсказания изведнъж излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили. Няма ясни доказателства те да са съществували преди това.

Реклама
Реклама
Реклама