Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1851924 www.bgdnes.bg

КТ "Подкрепа" иска минималната заплата да стане 330 лева

От КТ "Подкрепа" предлагат служебното правителство да увеличи от 1 април минималната заплата на 330 лева. Настоява се още до края на годината сумата за майчинство да се изравни с минималната заплата.


Освен увеличението на минималната работна заплата от 1 април, от КТ "Подкрепа" настояват да има и обективна формула за определяне на минималното възнаграждение и за неговото индексиране всяка година.

Реклама

Данните на синдиката показват, че увеличенията на минималната работна заплата нямат никаква връзка с намаляването на заетостта и увеличаването на безработицата, както твърдят от бизнес организациите.

По енергийното подпомагане синдикатът ще предложи на служебното правителство да се въведат критериите за така наречената енергийна бедност и на тази база да има защитени потребители, да се приемат и механизми, които да подкрепят точно тях. В Европейския съюз е възприето, че защитени потребители са тези, които харчат повече от 10% от доходите си за енергия.

По отношение на майките и предлаганата добавка до края на годината, аргументът е, че до 2009 година обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст е било обвързано с минималната работна заплата и оттогава е останало замразено.

Предложенията в икономическата част са предимно в банковия сектор - изменения в Закона за потребителския кредит, който да забрани на банките да променят едностранно и произволно лихвите по вече отпускани кредити. Иска се и така нареченият финансов омбудсман, който да е посредник при споровете между клиентите на банките и самите банкови институции, за да не се стига до съдебни дела. Иска се още и забраняване на таксата за предсрочно погасяване след първите 12 месеца обслужване на кредита.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама