Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1851928 www.bgdnes.bg

Миньорите излизат на протест със семействата си

Миньорите са готови отново да излязат на протест, но този път със семействата си. Те настояват за спешна среща с новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.


Синдикатите обявиха, че отрасълът е пред фалит и не може да чака важни решения за неговата дейност да се взимат от следващото нормално избрано правителство, а не от служебното.

Реклама

Синдикатите твърдят, че от началото на февруари въгледобивните мини в страната работят на около 30% от капацитета си. 3000 миньори от един месец са в платен отпуск. 1500 от тях работят в най-голямата Марица Изток.

"Причината за колабса във въгледобива е свиването на необходимите количества въглища за производството на електро и топлоенергия в страната. В момента производството на енергия от български въглища е едва за 800 мегавата при технологичен минимум 1600 мегавата", обяви Владимир Топалов, шеф на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа". - "Сривът във въгледобива е заради все по-големия дял на енергията, която се произвежда от възобновяеми източници. В момента се произвеждат 1000 мегавата от вятър вода и слънце, при положение че по план те не трябваше да надхвърлят 140 мегавата."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама