Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1852556 www.bgdnes.bg

Плевнелиев към Франциск: Водете със скромност, но с визия и сила!

Президентът Росен Плевнелиев присъства на тържествената церемония по интронизация на папа Франциск във Ватикана. Здраве и сили "да води този свят със скромност, но с визия и сила", пожела президентът Росен Плевнелиев на Негово светейшество папа Франциск по повод неговата интронизация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Росен Плевнелиев и лидери от цял свят присъстваха на тържествената меса на площад "Свети Петър" във Ватикана. Президентът определи церемонията като впечатляваща, а посланията в приветствието на папа Франциск като много силни.

Реклама

В разговора си с Негово светейшество президентът Росен Плевнелиев припомни вековните връзки между България и Ватикана. Президентът подчерта ролята на католическата общност в България за формирането на българската държавност от Средновековието до по-новата българска история.

Тази година се навършват и 1150 години от Великоморавската просветителска мисия на светите братя Кирил и Методий, припомни президентът в разговора си с папа Франциск.

Плевнелиев определи отношенията между България и Ватикана като много добри, с уважение и с доверие. Той изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи "приемлив посланик, който да може да защити българските интереси".

"Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен", заяви той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама