Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1852563 www.bgdnes.bg

Проклятието на мумиите

Oт стари времена хората се отнасят към мъртвите с уважение и мистично страхопочитание. В това отношение във всички религии и народи има ясни канони и ритуали. Въпреки различията, при всички най-лошото престъпле- ние е оскверняването на гробове. Не докосвай гроба, за да не се нарушава пепелта на мъртвите - това правило трябва стриктно да се спазва! В противен случай...

"Ти си мъртъв, но ще живееш вечно...", гласи древна мъдрост. Много от почитателите на приключен- ския жанр с интерес гледат филма на Стивън Сомърс "Мумията". Там се разказва за скрито съкровище в пустинята Сахара през 1925 г. Героите в него - авантюристи и мошеници - попадат на древна гробница и я отварят. По този начин те неволно пускат на свобода силите на злото, вселили се преди три хилядолетия в тялото на екзекутиран египетски свещеник. Осъден на вечно съществуване като "жив мъртвец", той се възражда и започва да си отмъщава. Разбира се, дори децата знаят, че това, което се случва на екрана, е фантастика. И все пак известни са много факти, които ни карат да погледнем към историята от различна гледна точка.

"Всеки, който наруши спокойствието на мумията, го чака ужасна смърт." Тези надписи са открити в близост до археологически богати погребения. Но най-невероятното е, че тези предсказания се сбъдват. Причината за трите най-големи морски бедствия, които довеждат до смъртта на хиляди хора, е проклятието на мумията на египетска принцеса Амин-Ра, живяла преди 3000 години. Така смята известният американски археолог д-р Скот Хезел. Ужасното проклятие започва да действа през 1890 година. Тогава английски лорд Кантервил се сдобива със златен саркофаг, откраднат от Долината на царете в Египет. Преди да стигне до британската аристокрация, мумията сменила няколко собственици. Всички те са починали при странни обстоятелства. Налице е запис в дневника на един от тях: "Когато се опитах да надникна в очите на мумията, по-точно, на мястото, където те някога са били, в този момент започнах да мисля, че балсамираното тяло дава признаци на живот - очите, изразяваха такава омраза, че кръвта ми замръзна във вените ..." Собственикът на мистичната мумия решава бързо да се отърве от нея и да я продаде.

Лорд Кантервил бил много суеверен. Дори не си помислял да отвори саркофага. Така аристократът се надявал да се спаси от проклятието. Въпреки това, легендата и огромният интерес към уникалните експонати на древните общества го преследвали. Самата легенда гласи, че всеки, който наруши покоя на мумията, го застига проклятие. Лордът обаче решава да представи саркофага на показ в Ню Йорк. Кантервил резервира каюта за себе си в най-добрия кораб в света по това време - "Титаник". За мумията е отделено място в товарния отсек.

Както е известно, в нощта на 15 април 1912 г. този морски гигант потъва, като отнема живота на 1513 човека. А какво се случило с мумията? Много учени твърдят, че е успяла да избегне трагичната съдба на пътниците. Има свидетели, които са видели ковчега, плаващ в открития океан. Според други източници предвидливият лорд успял да спаси скъпоценния си саркофаг в спасителна лодка.

През 1914 г. мистичната мумия отново "излиза на бял свят." Тя е купена от богат канадец от Монреал, който решава да върне саркофага обратно в Англия на борда на кораба "Кралицата на Ирландия". Малко след напускането на пристанището корабът се сблъсква с норвежки плавателен съд. В резултат на морската авария са убити 1029 души. За да се отърве от проклятието на зловещата мумия, канадецът решава да я върне у дома в Египет. За това наема нов кораб и на 1 май 1915 г. напуска Ню Йорк. Шест дни по-късно е нападнат от германска подводница. Попадението на торпедото било точно и отнело живота на 1200 души. Самият канадец бил все още жив, но до края на дните си страдал от психично разстройство - той не можел да свикне с мисълта, че по негова вина много хора са умрели.

Мумията изчезнала. Най-вероятно последното й убежище е дъното на морето край бреговете на Ирландия. Учените се опитвали да намерят преводи на проклятието, написано на златния саркофаг, но и те си отишли по най-необясним начин. Може би това е за добро? Езотеричните изследователи са склонни да вярват, че в мумията е било закодирано специално заклинание. Преди това мумиите били транспортирани отвъд океана, и всичко завършвало благополучно. Само тази станала причина за морските катастрофи, при които загинали общо над 3700 човека.

Авор: Румяна Генадиева, вестник "Жълт Труд"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама