Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1852631 www.bgdnes.bg

Полицейски шеф укрива ченгета за превишена скорост, прокурори му помагат

С благословията на шефа на Второ РПУ в Благоевград Любомир Милков са прикрити три комплекта снимкови материали, които уличават полицаи за каране с превишена скорост. Целта е ченгетата да отърват актове от по 250 лв. като мине едногодишният период на давност.


Заснетите снимки на полицаите - нарушители са от Стара Загора и Кюстендил, където те са били с личните си автомобили. Според жалбоподателката, която е служителка в ОД на МВР в Благоевград, за да са изрядни документите, върху преписките на съгрешилите ченгета техният колега инспектор Томчо Моралиев, писал „лицето не е открито". Същите са върнати в полицейските управления на Кюстендил и Стара Загора за анулиране на актовете.

Реклама

Будната съвест на ОД на МВР, която все още работи във Второ РУП на МВР - Благоевград, пуска първия сигнал за скритите преписки на 15 юни 2012 г. Той е до Окръжна прокуратура - Благоевград с копие до директора на ОД на МВР - Благоевград Георги Костов.

Съдържанието е кратко: „Сигнализирам за злоупотреба с власт и престъпно бездействие от Любомир Милков, началник на Второ РУП - Благоевград, по отношение работата в ръководеното от него управление. С действията си той прикрива и облагодетелства свои подчинени и техните близки относно нарушения на Закона за движение по пътищата, като за тях не се образуват административно-наказателни производства. Извършва деяния, които включват не само имуществени вреди, но и негативни неимуществени последици, които засягат установения порядък и създават недоверие в авторитета на МВР".

Сигналът заедно с номерата на двете потулени преписки е разпределен на прокурор Евгения Стоянова в Окръжна прокуратура - Благоевград и е входиран под №2712/2012 г. Още същия ден Стоянова го препраща в полицията за проверка с указанието, че ако в ОД на МВР констатира достатъчно данни за извършено престъпление, редно би било да й върнат преписката в прокуратурата.


Естествено, в ОД на МВР не намират „достатъчно данни". След цели 40 дни вътрешно разследване полицията уведомява прокуратурата, че са констатирани само „дисциплинарни нарушения, за което е наложено наказание на Т. Моралиев - полицейски служител в РУП - Благоевград".

Успокоена от констатацията на полицията, че вече има наказание за престъплението, както и от факта, че „след получаването на уведомителното писмо от ОД на МВР жалващата е имала възможност да обжалва резултата от проверката пред прокуратурата", но не го е направила, прокурор Евгения Стоянова спира да се занимава със случая. С начина й на действие и прокурорското решение се съгласява напълно и инспектор Любомир Георгиев от Инспектората към ВСС, където благоевградската полицайка продължава да търси справедливо наказание за колегите си.

Заради решението по казуса на двамата магистрати Стоянова и Георгиев жалбоподателката си позволява в следващата жалба до ВСС да разясни, че в България може да се обжалва прокурорски акт, но не и уведомително писмо от полицията, и да коментира:

Реклама

„Целесъобразния пропуск в правната компетентност на Л. Георгиев и Е. Стоянова приемам за любителско художествено творчество при тълкуване на правните норми и актовете по реализиране на правото. Генерира имитация на законност чрез образно мислене и практическо ЦИРКАДЖИЙСТВО. Въз основа на кой закон МВР решава дали има престъпление или не, когато това по Конституция МОЖЕ ДА ПРАВИ САМО ПРОКУРОР?!" /б. р. - правописът е автентичен/.

Последното становище по описания случай благоевградската полицайка получава на 19 февруари т.г. - в него Инспекторатът на ВСС отново потвърждава, че всички по веригата са действали правилно. В резултат на тази „правилна реакция" има 1 дисциплинарно наказание и укрити 750 лв. по 3 акта за превишена скорост на благоевградски полицаи, чието задължение по принцип е да следят гражданите да не правят това и да ги ловят по пътищата, ако си позволят да натиснат педала по-силно.


Според жалбоподателката това обаче далеч не са единствените анулирани от колегите й актове по ЗДП. По правило няма полицай, наказан за нарушение на този закон, а в почти всички случаи „лицето не е намерено" и когато става въпрос за близки на полицията, обясни тя. Така органите на реда си спестяват хиляди левове, но статистика не се води, уточни полицайката.

Началникът на Второ РУП в Благоевград Любомир Милков потвърди, че е запознат със сигнала на подчинената му, но отказа да го коментира с мотив, че е страна в спора, и насочи въпросите ни към пресслужбата на полицията. Пресаташето Йорданка Шаркова не отговори на въпроса кои са съгрешилите полицаи поради липса на правомощия за достъп до такъв род информация, но уточни, че на инспектор Томчо Моралиев е наложено наказанието „порицание", което е относително тежко по Закона за МВР.

Реклама
Реклама
Реклама