Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1852687 www.bgdnes.bg

Уникален апарат спаси бебе

Лекарите от отделението по образна диагностика в столичната "Сити Клиник" извършиха сложно изследване на плода на майка в 37-а гестационна седмица. С помощта на единствения в България и Югоизточна Европа 3Тесла магнитен резонанс те установиха, че бебето няма увреждания на мозъка и не се налага преждевременно прекъсване на бременността или друга интервенция. Майката, вече в напреднала бременност, е насочена към изследването със свръхмодерния магнитен резонанс поради съмнения от акушер-гинеколози след рутинно ехографско наблюдение, че плодът има патология в мозъка - хидроцефалия или друга вродена малформация. До момента жената нямала никакви оплаквания, за нея това била първа бременност.

Доц. д-р Лъчезар Пенев, началник на отделението по образна диагностика, който е специализирал в чужбина и има Европейска диплома по неврорентгенология (председател е и на Българското дружество по неврорентгенология), извършва изследването и установява, че мозъкът на бебето е съвсем нормално развит и майката може да роди без никакви притеснения. Подобно изследване е изключително специфично и изисква не само магнитен резонанс от най-ново поколение, но и специалист, обучен в невродиагностиката, особено пренаталната. Доц. Пенев е единственият специалист в България, който прави ядрено-магнитно изследване на централната нервна система на плода.

"Пренаталната диагностика обикновено е в ръцете на акушер-гинеколозите, но когато самите те с методите на ултразвуковата диагностика изпитват съмнения за здравето на плода, особено на централната му нервна система, ни търсят, за да направим магнитен резонанс на бременната и да потърсим аномалии в мозъка на бебето - обяснява доц. Пенев. - В зависимост от това, дали има малформации, и ако да - колко са тежки, те вземат решение дали бременността да бъде прекратена, или не. Единственото изискване, което ние имаме към това изследване, е то да не се провежда през първия триместър на бременността."

На практика няма част от тялото, която да не може да бъде гледана с 3Тесла магнитния резонанс, включително може да се направи профилактичен преглед на цялото тяло. Апаратът е безвреден - той не работи с рентгенови лъчи и няма никакво облъчване, за разлика от останалите уреди за образна диагностика, успокоява доц. Пенев. Ако в процеса на прегледа специалистите забележат, че нещо не е в ред, те предлагат изследване на конкретната област, вече по медицински причини. Апаратът може да проследи сърце в динамика, да определи жизнеността на мускула, което иначе се прави с помощта на изотопи, а те са вид радиация. По отношение на централната нервна система също има много възможности - функционален магнитен резонанс, трактография, магнитно-резонансна спектроскопия - неща, които дават допълнителна информация при диференциалната диагноза на много заболявания на мозъка.

Освен че има най-модерна техническа характеристика, апаратът е приятелски настроен към хората, страдащи от клаустрофобия, подчертава доц. Пенев. А те не са малко - обикновено един на 15 човека - и не могат да понесат изследването, ако не са под упойка. При новия апарат тунелът е по-широк - с диаметър 70 см, и е по-къс. Друго предимство е, че за голяма част от изследванията пациентът може да влезе с краката напред, а не с главата, което решава въпроса с клаустрофобията. И не на последно място, изследванията се правят за два пъти по-кратко време при много по-високо качество на образа и разделителна способност. Отгоре на всичко има специално осветление и на пациента може да му бъде осигурена музика по желание. Тези, които са с главата навън, могат да гледат картинки или видеоклипове.

Автор: Слава Радославова, вестник "Жълт Труд"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама