Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1852723 www.bgdnes.bg

Агнешкото за Великден гони 20 лева

Търговци надуват цените за Великден

Агнешкото ще гони
20 лева за кило

Българската плешка е евтина, пробутват ни вносна

Надя Панкова

Златен Великден очаква всеки, който спази традицията да сложи агнешко на трапезата. Това показа проверка на "България Днес". В момента търговци купуват агнешкото за 4-5 лв. на килограм живо тегло, а в магазините се продава замразено месо на цена дори до 19 лв. за килограм.


Мръвката за празниците ще стигне до 20 лева за килограм, предсказа пред вестника шефът на Националната асоциация на овцевъдите у нас Бисер Чилингиров. По думите му търговците абсурдно надуват цените у нас и по празниците месото може да надскочи дори прогнозната цена от 20 лв.

Реклама


"В момента се изкупува агнешко у нас на 5 лева живо тегло, много под реалната цена от около 7-8 лв. Но не би било нормално по празниците да видим месо на повече от 12-13 лв. за килограм. Всяка по-висока цена е абсурдно висока и спекулативна. В магазините и аз виждам замразено агнешко, внесено от кой знае къде за почти 20 лв. А в Гърция на изложение, на което бяхме в Солун, най-скъпото им агнешко, и ви говоря за прясно месо, беше пет евро и петдесет", коментира пред "България Днес" Чилингиров.


По думите му търговците вече оглеждат за внос на агнешко за празниците от Македония, Сърбия и Румъния.

Чилингиров апелира магазинерите да изкупуват българското месо на реалните му цени и да не спекулират с джоба на българина по Великден. За празника обаче не се очаква промяна в цената на яйцата, а на някои места обещават дори отстъпки при закупуването на по-големи количества за празника.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама