Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1852746 www.bgdnes.bg

Меркел нахока Кипър заради Москва

Ангела Меркел се скара на Кипър, че води през главата й преговори за заеми.

Германският канцлер се обади по телефона на кипърския президент Никос Анастасиадис, за да му каже с остър тон, че закъсалата островна държава трябва да преговаря само с тройката кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Поводът бяха информации, че финансовият министър Михалис Сарис заминава спешно за Москва.

В медиите се появиха спекулации, че Никозия вероятно ще проси помощ от Русия, след като европейският спасителен план предизвика гнева на Владимир Путин. Според офертата на Брюксел Кипър ще получи заем от 10 млрд. евро от тройката кредитори, но само ако наложи извънреден данък върху банковите депозити.

Реклама

Във вторник кипърският парламент за втори пореден ден отложи гласуването на плана, който вдигна паника в страната.


Преди това правителството внесе облекчен вариант на предложението, според което няма да се облагат влоговете под 20 хил. евро. Европейците обаче настояват всички авоари до 100 хил. евро да бъдат ударени с данък от 6,75%, а тези над 100 хил. евро - с 9,9 на сто. Управителят на централната банка Паникос Димитриадис коментира, че страната няма да събере изискваните от кредиторите 5,8 млрд. евро, ако отмени налога и за малките влогове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама