Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1852908 www.bgdnes.bg

Космонавти ядат БГ таратор

Димана ДОЙЧИНОВА
Само три страни в света са майстори в приготвянето на най-вкусната храна за космонавти - Америка, Русия и България. 20 и кусур години са нужни на останалите развити държави, като Китай и Япония, да последват примера им.

 

Оказва се, че въпреки напредналите технологии в развитите държави родните учени все още приготвят най-сладкия боб, таратор, всевъзможни готвени манджи и изобилие от плодове за десерт на хората, пращани в Космоса. Това разказа пред "България Днес" шефът на Института по космически изследвания при БАН проф. Петър Гецов. В миналото нашите мозъци разработили един от най-успешните си проекти, който действа и днес - станция "Оранжерия". Именно в България са приготвяни салати с репички за космонавти, жито, различни зърна, кайсии, праскови и дори пъпеши.

Реклама

Гецов разясни, че за развитието на Международната космическа станция нашите експерти имат много заслуги и постижения - като се започне от приборите за хранене на космонавтите, през ястията и се стигне до датчиковата част и предусилвателите на товарния кораб "Прогрес М18М", скачен за станцията.

"Разбира се, в нито една от изброените храни няма вода, налага се астронавтите в Космоса сами да си ги приготвят, като ги разреждат. Преди да стане годен за ядене, тараторът е сух и лек", допълни проф. Гецов. За всички, които не могат да си представят какво е Международната космическа станция (МКС), директорът на института внася яснота: МКС се намира на разстояние 350-400 км височина от Земята. Теренът е колкото футболно игрище и тежи около 500 тона. Станцията се движи с 1-ва космическа скорост, или преведено на разговорен език - с около 25 000 км/ч.

"Станцията е изкуствен спътник на Земята. На борда й може да има между 3 и 8 души, екипажът работи на смени. Именно за тях българите разработват храни", уточни проф. Гецов. Според него полетите до Марс са проблемни именно заради недостига на вода и храна за космонавтите, заради което на Червената планета се пращат главно роботи, които да изследват обстановката.

 

Русия праща свои на Марс

Русия и Европейската космическа агенция подписаха договор за сътрудничеството в областта на изследването на Марс, стана ясно вчера. Споразумението предвижда към Червената планета да бъдат изстреляни космически сонди през 2016 и 2018 година. От името на Русия документът бе подписан от шефа на ДРоскосмос" Владимир Поповкин, а за Европа подписа си сложи ръководителят на агенцията Жан-Жак Дорден. Амбицията е чрез взетите на Марс проби да се установи категорично дали има, или е имало живот там.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама