Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18530101 www.bgdnes.bg

СПАСЕН! Отец Иван на косъм от фаталния взрив

  • Добрият отец минава покрай Елин Пелин точно когато гръмват складовете
  • Беше страшно, гъбата от дим изглеждаше ужасяващо, в приюта в Нови хан нямаше паника, казва свещеникът 

"Беше страшно! Взривовете разтърсваха всичко наоколо, а точно в този момент пътувах за София и минавах с колата наблизо. Гледката на гъбата от дим още е пред очите ми и изглеждаше ужасяващо."

Реклама

Това разкри за пръв път пред "България Днес" отец Иван, който става неволен свидетел на експлозиите в складовете за фойерверки край Елин Пелин. При мащабния инцидент в четвъртък вечерта загинаха четирима души, а на съседни постройки бяха нанесени сериозни материални щети.

"През последните седмици съм отседнал в приюта ми в село Нови хан и реших да отида до София по работа. Но точно тогава се случиха взривовете и казах на шофьора да обърне колата, защото имам близки и приятели в Елин Пелин и се притесних за тях. Исках да ги видя дали са добре, но полицаи вече бяха отцепили района и не ми позволиха да продължа. Това, което си спомням, е, че въздухът беше много тежък и трудно се дишаше. Цялото усещане беше, че се случва нещо неприятно", разказа пред вестника добрият духовник.

Дядо Иван мигновено решава да провери как са хората в приюта в Нови хан, тъй като селото се намира само на 3 километра от гара Елин Пелин. "Нямаше никаква паника, всички приеха спокойно взривовете. Дори някои от децата спяха по това време и не се събудиха. На мен не ми беше приятно, защото го видях с очите си, но те по-късно са усетили какво се случва. Може би защото приютът се намира по-близо до планината, отколкото до складовете, и затова някак си ни се е разминало да ни засегне и нас", добави отчето.

Духовникът, който е приютил стотици малки и големи изстрадали души, признава, че не може да предложи подслон на хора с пострадали къщи, тъй като приютът е препълнен. "Аз самият живея в една малка стаичка. Имах други две помещения, но реших в тях да настаня хора, така че останах на тясно. Но с молитви и добри мисли винаги може да сме подкрепа на хората", завърши дядо Иван.

Междувременно вчера в ефира на Би Ти Ви се появи свидетелят Кирил Тодоров, който разказа своя версия за спасителните дейности след взривовете. Младежът има къща, която е първата по линията между Гара Елин Пелин и Елин Пелин и след обаждане от свой приятел отива на място.

Реклама

"Аз виждам пожара в полето, докато карам, и решавам да продължа напред и се надявам, че някъде там ще има пожарни. Имаше сериозен дим. След това завих от пътя и видях два черни обекта - предполагах какво са. Срещу мен имаше група пожарникари с маски - без автомобили, но пеша, минимум 4 души бяха. Двата черни обекта лежаха на земята, пожарникарите отидоха до тях - оказа се, че това са мъж и жена, доцентът (бел. ред. - загиналият Петър Шишков) се изправи - той беше подвижен, аз размених няколко приказки с пожарникарите, докато стоя в колата, и се разбрахме да ги кача и да ги закарам до някъде. Доцентът се качи в колата, а дамата (бел. ред. - починалата дъщеря на Шишков) я изнесоха на носилка", разказа Тодоров. И добави, че в колата не е говорил с доцента, като по този начин се опитал да съхрани и себе си, и него.

"Продължих към главния път - там имаше минимум 2 линейки с 2 пожарни. Дамата от линейката ме пита дали има още ранени - аз й казах, че имаше още една жена и я информирах, че доцентът е единственият човек, който може да даде информация има ли още хора, или няма", каза още Тодоров, като допълни, че в началото не е виждал нито пожарни, нито военни и всеки е можел спокойно да стигне до горящите складове.

"Как така на петия ден от възникване на инцидента се появява свидетел очевидец, но той не идва при нас, за да изговорим какво и как се е случило и да бъде разпитан като такъв, а отива първо в телевизионните студия? Доколкото разбрах от колегите, този човек си е позволявал да дава оценка къде е трябвало да стоят пожарникарите, накъде е духал вятърът, кой как е бил разположен. Считам, че този човек, ако е свидетел очевидец, той трябваше да бъде вечерта там, където бяхме всички ние на щаба и когато уточнявахме колко човека евентуално има вътре и какво очакваме там", отвърна на свой ред вътрешният министър Калин Стоянов.

Четете още

ОФИЦИАЛНО! Загинал е синът на собственика на гръмналите складове, Теодор стана звездичка

ОФИЦИАЛНО! Загинал е синът на собственика на гръмналите складове, Теодор стана звездичка

КОШМАР! Жертивите след взривовете в Елин Пелин вече са четири, откриха два овъглени трупа

КОШМАР! Жертивите след взривовете в Елин Пелин вече са четири, откриха два овъглени трупа

УЖАС! Има трета жертва след взривовете в Елин Пелин

УЖАС! Има трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Тъжна вест! Почина и дъщерята на доц. Шишков след взривовете в Елин Пелин

Тъжна вест! Почина и дъщерята на доц. Шишков след взривовете в Елин Пелин

Реклама
Реклама
Реклама