Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18530877 www.bgdnes.bg

Илиян е пъпешарят на републиката

  • Наследник е на поколения производители 
  • Печели състезание с огромен 6-килограмов плод 

Илиян Илиев е най-добрият пъпешар в страната!

Това стана ясно на Празника на пъпеша в добричкото село Българево, където Илиян се отличава не само с качествена, но и с внушителна по размери продукция - пъпешът му тежи цели 6 кг! Огромният плод е откупен на търг за 100 лв. от мъж на име Атанас, а със средствата ще бъдат подпомогнати детските дейности в селското читалище.

Реклама

"Състезанието се проведе в събота (28 юли). Моят пъпеш беше най-голям и се води с първо качество. По принцип помагам в отглеждането на реколтата на майка ми и баща ми. Те са трето поколение пъпешари - занимават се с това вече 20 години", заяви пред "България Днес" гордият победител Илиян Илиев.

Събитието е радост за жителите на най-голямото село в България, а в рамките на двата дни се провежда още и състезание по надяждане с пъпеши и конкурс за най-малък и най-сладък плод.

"От 3 години насам участваме и имаме грамоти, само че за най-сладък пъпеш. Сладостта на плода много зависи от дъждовете - ако е по-дъждовна годината, пъпешът е по-горчив, ако е по-суха, е сладичък. Така че това, че в последните години е по-сухо, точно когато зреят, е голям плюс за нас", сподели още Илиев.

Празникът сплотява още повече земеделците в района, които задружно си помагат в отглеждането на прекрасния летен плод.

"Много производители има в нашето село! Това са поколения наред. Ние се познаваме, като има нещо, си помагаме и си обменяме информация. Неслучайно хората от цяла България знаят за българевските пъпеши", завърши трудолюбивият Илиян.

Най-скъпият пъпеш на търг у нас

Пловдивчанинът Красимир Кунчев обяви на търг пъпеша "Юбари", считан за най-скъпия в света. Плодът е деликатес в Япония, където достига до рекордните 46 000 долара (над 83 000 лева). С парите от търга Кунчев иска да издигне фонтан с ябълка - символизиращ плодородието на Тракия. "Сортът е от семейство канталупия - много е закръглен и мрежест. Рядко се среща в България и много трудно се гледа - условията трябва да са перфектни. Хубаво е да се отглеждат в оранжерии даже", сподели още за вестника пъпешарят на годината Илиян Илиев.

Реклама
Реклама
Реклама